Cestovné poistenie pri dlhodobom cestovaní 33


Pýtali ste sa veľakrát, tak odpovedám prostredníctvom článku. Na túto otázku sa ma pýta asi najviac ľudí – ako riešiť cestovné poistenie pri dlhodobom cestovaní? A ešte dôležitejšie – existuje cestovné poistenie, ktoré chápe cestovateľov ako sme my a v dnešnej dobe navyše kryje COVID bez navýšenia ceny? Tu zhrniem moje skúsenosti z 12+ rokov cestovania ako backpacker, práce ako dobrovoľník, na vlastnú päsť a vo dvojici.

Či už riešiš krátkodobé poistenie alebo poistenie pri odchode zo Slovenska na viac ako mesiac, posledných 6+ rokov používam len dve firmy a posledné 2 roky už vlastne len jednu. Prv ale nejaké detaily a omáčka – rozdelím to na dve časti – cestovné poistenie v zahraničí, ak si i naďalej platíte zdravotné poistenie na Slovensku a vrátite sa žiť sem, a situácie s poistením, ak žijete mimo Slovenska viac ako 6 mesiacov v roku.

Je potrebné sa poistiť?

Po 6+ rokoch na cestách viac ako niekoľko mesiacov ročne, je moja odpoveď určite áno. Týmto poistením si chrániš svoje najdôležitejšie veci na ceste – zdravie, pas, elektroniku a pod. Je pravdepodobnejšie, že sa niečo stane na ceste, ako keď si doma, pretože doma nechodíš z autobusu do vlaku so všetkými svojimi dôležitými vecami v jednom batohu. Ak ti ukradnú pas alebo peňaženku, už sa ti vráti cena poistného, pretože ti vyplatia späť okolo 300 EUR (vybavenie nového pasu, strata hotovosti, platobných kariet – tieto položky pri dobrom poistení vykryjú 300 a viac EUR).

Dnes je takisto dôležité mať pokryté aj náklady na hospitalizáciu v prípade COVID ochorenia. U drvivej väčšiny poisťovní si za to pekne priplatíš, no našiel som jednu, ktorá je super a máš to tam v cene…

A pre mňa asi to najdôležitejšie – kľudnejšia myseľ. Mám istotu, že keď sa niečo vážnejšie stane, tak to nezruinuje mňa a moju rodinu alebo nestratím nohu kvôli tomu, že nemám na dobré ošetrenie.

1. Cestovné poistenie v zahraničí

Jedná sa tu o situáciu, keď chceš vyraziť do sveta na niekoľko mesiacov, no potom sa vrátiš späť na Slovensko a budeš tu viac ako 6 mesiacov ročne. V tomto prípade si musíš platiť povinné zdravotné poistenie. Studentskefinancie.sk o tom napísali dobrý článok. Tento typ poistenia ťa ale nepokrýva, ak sa vydáš do sveta – hlavne mimo EU. V rámci EU budeš krytý Európskym Preukazom Zdravotného Poistenia, a v skratke máš nárok na ošetrenie vo všetkých členských krajinách EU, zdarma. Ak ho ešte nemáš, vyžiadaj si ho. Nekryje ale všetko – napríklad nekryje prevoz do SR alebo repatriáciu. To by nemal byť až taký problém pretože prevoz po EU nebude stáť nehorázne sumy.

Ak chceš byť krytý viac aj v EU, alebo cestuješ ďalej do sveta (Ázia, Ameriky, Rusko atď.), tak potrebuješ ďalšie poistenie – komerčné poistenie. Môžeš si vybrať zo slovenských ponúk – Union, Uniqua, Axa… ceny sa pohybujú okolo 110 EUR – 200 EUR na tri mesiace, alebo 180 EUR+ na rok, aj podľa toho, čo všetko chcete pokryť.

Ďalej máš na výber zahraničné firmy, ktoré ponúkajú poistenie občanom EU – True Traveller (zatiaľ s nimi mám najlepšie skúsenosti) a SafetyWing Nomad insurance. Pozor, jeden čitateľ poznamenal dôležité infoTrueTraveller vraj vyžadujú aby si bol/a poistený/a aj na SK, čiže nie je to pre tých, ktorí sa odhlásia na SK pri dlhodobom odchode. Preto si to u nich poriadne over. Medzi ďalšie dobré mená pre cestovateľské poistenie patria Globelink alebo WorldNomads. Ich ceny začínajú niekde tam, ako slovenské ponuky, WorldNomads dosť odskakujú – sú najdrahší. True Traveller majú najlepšie hodnotenia aké som kedy pri cestovnom poistení videl (4.8 z 5 hviezdičiek tisícov hodnotení) a zároveň sú ich poistenia ušité pre backpackerov a dlhodobé cestovanie. Čo znamená flexibilita, menej obmedzení a nižšia cena za tie správne položky. SafetyWing majú tiež skvelé hodnotenia, no moja skúsenosť nebola až taká dobrá, ked prišlo na poistnú udalosť:

SafetyWing vs TrueTraveller – reálna skúsenosť

U SafetyWing som mal poistnú udalosť a proces nebol najlepší – oni sú vlastne len taký „Front“ – výkladové sklo, super webstránka a jednoducho to kúpiš, no poistenie za nich robí WorldTrips.com, s ktorými musíš potom aj ohlasovať poistnú udalosť. WorldTrips sú v Amerike a zaspali dobu – ich formulár je zastaralý, na email mi neodpísali a celková skúsenosť nebola dobrá.

Ak si napríklad objednáš poistenie pre 2 osoby v jednej platbe, na SafetyWing to tak aj vyzerá, no v skutočnosti za teba kúpia dva rôzne poistenia od WorldTrips. Takže keď potom vybavuješ veci s WorldTrips, a týka sa to oboch poistených, musíš vypĺňať formulár 2x pre každú osobu. To ti ale vopred nepovedia. Ak napríklad bola jedna osoba hospitalizovaná a druhá nie, no tá nehospitalizovaná platila za poistenie a tiež náklady na hospitalizáciu, tak budú všetky doklady na jej meno. No poistenie bude na meno každej osoby osobitne, takže neviem ako to bude s tými dokladmi, keď na nich nebude meno hospitalizovanej osoby.

Support zo strany SafetyWing je výborný, no oni neriešia to hlavné – poistné udalosti. Takže je to len taký predpredajový support, no keď príde na lámanie chleba, si hodený do Amerického systému, ktorý je zastaralý a komunikácia je na nulovej úrovni.

TrueTraveller pre zmenu majú zmluvu s Axa poisťovňou, ktorá funguje na EU úrovni. Formulár pre vyplnenie pri poistnej udalosti majú lepší a je to ich vlastný TrueTraveller formulár, čiže ťa neodsunú do rúk inej firmy hneď ako im zaplatíš.

SafetyWing majú aj vyšší excess ako TrueTraveller, takze zatiaľ určite odporúčam TrueTraveller.

Ako si vybrať – slovenské alebo zahraničné?

Pre mňa je dôležité, či daná poisťovňa má skúsenosti s týmto typom poistenia a cestovania – či „má šajnu“. Slovenské ponuky sú šité hlavne pre dovolenkárov. Preto nebudú takí skúsení so situáciami, kde nemáte ako dokázať, že ste šli zo Slovenska až do Indie, pretože ste šli napríklad stopom a to môže spôsobiť problémy. Poisťovne ako True Traveller alebo SafetyWing Nomad insurance sú na oplátku určené práve pre netradičný štýl cestovania, preto nebudú vymýšľať ak im poviete, že ste počas cesty prešli cez 15 krajín a nemáte bločky z autobusov.

True Traveller majú ďalšiu výhodu – neriešia, či sa počas cesty vrátiš späť na Slovensko, alebo že poistenie môžeš predĺžiť hocikde na ceste niekoľkými klikmi.

WorldNomads sú lídri v tomto type poistenia, ale ešte som si od nich nič nekúpil – sú super drahí – 2x toľko ako tie dve vyššie spomenuté. Nemyslím, že je to oprávnené, nech sú dobrí ako chcú – je to ako Apple vs Samsung telefón. Obaja robia to isté, jeden stojí 2x toľko. Mal som už poistenie od Globelink, no nemal som žiadnu poistnú udalosť, takže nemám veľmi čo povedať – akurát že to je to najlacnejšie, aké som zatiaľ našiel.

Odporúčam TrueTraveller hocikam – EU alebo Ázia či ďalej.

Ich výhody:

  • prispôsobené backpackerom a nomádom
  • v cene je krytie COVID hospitalizácie
  • nemusíš byť na Slovensku ak chceš poistenie uzavrieť alebo predĺžiť
  • výborné hodnotenia a dobrý zákaznícky servis
  • nízka cena
  • postenie dali dokopy cestovatelia ako my – vedia, čo je potrebné a čo nie
  • flexibilita – ak necestuješ s drahými vecami, nemusíš napr. platiť za poistenie elektroniky

Čo poistiť a čo je zbytočné?

Toto bude individuálne do istej miery – ak ideš lyžovať alebo vysoko do hôr a chceš byť krytý, tak sa poisti. Ale ak ideš cestovať voľne po rôznych krajinách a chceš sa hlavne poistiť pre prípad úrazu, prírodnej katastrofy a podobne, tak môžeš veľa ušetriť ak vieš, ktoré časti poistenia potrebuješ.

Zvyčajne sa poistenie delí do týchto kategórií – 

  • poistenie liečebných nákladov – základ, ktorý určite potrebuješ, vlastne jeden z hlavných dôvodov poistenia. Pozor na COVID hospitalizáciu – tú takmer každá poisťovňa zvykla kryť za dosť vysoký dodatočný poplatok, no to sa mení každým rokom, tak si to poriadne over. TrueTraveller to kryjú v bežnej cene.
  • poistenie športových činností – len ak plánuješ robiť veľa športu, pri ktorom veľa riskuješ a je dobrá šanca, že sa zraníš. Toto je na tebe.
  • poistenie zodpovednosti za škodu – ak spôsobíš niekomu v zahraničí škodu, a budú legálne vymáhať jej pokrytie. Z môjho hľadiska je to zbytočné.
  • poistenie batožiny a vecí osobnej potreby – krádež batožiny alebo tvojich vecí. Je to voliteľné a na tebe – ja si to stále beriem, pretože mám so sebou dobrý foťák a laptop, niekoľko ďalších vecí, ktorých hodnota sa vyšplhá nad 400 EUR. Ak mi ich ukradnú, tak sa mi to vráti, čiže stojí mi to za jednorázový príplatok k poisteniu
  • poistenie záchranných akcií horskej služby – takisto ako pri športových činnostiach.
  • poistenie právnej ochrany – ak plánuješ dostať sa pred súd v zahraničí, takže podľa mňa zbytočné.
  • poistenie storna zájazdu – už len ten názov svedčí o tom, že to nie je pre dlhodobých cestovateľov. Aký zájazd? Do Indie na pol roka je zájazd? 🙂 Zbytočné.
  • poistenie v prípade „hijacking“ (únos lietadla) – pre super paranoidných. Super zbytočné. (ak už aj tvoje lietadlo unesú, tak si – no povedzme si na rovinu – v riti tak či onak).
  • zmeškanie / zrušenie letu – nejakých 10-25 EUR denne ak mešká let viac ako 12h (a ešte asi 25 paragrafov malého textu, kedy sa to dá uplatniť). Ak nechceš pre 50 EUR zosivieť, tak kašli na to. Zvyčajne sa v takýchto situáciách o teba postará letecká spoločnosť (ak nie je budgetová).

Takže ak si chceš ušetriť na poistení, tak si zakúp len to základné – liečebné náklady, batožinu a osobné veci, všetko ostatné nechaj tak. Ak máš peňazí na zvyš a chceš mať úplne kľudné zmýšľanie, tak si kúp všetko, aj z plavákom, za 500 EUR na mesiac :). Poisťovne zarábajú najlepšie, keď sú ľudia paranoidní – a to sú väčšinou pri cestovaní. Ale prečo by si sa poisťoval proti zodpovednosti za škodu keď cestuješ, ak sa takto nepoisťuješ keď si doma?

Častokrát už nájdeš balíky poistení pre istý typ cestovateľa, ktoré už majú v sebe väčšinu vyššie uvedených položiek, no stále za dobrú cenu.

Tip – ak cestuješ častejšie v roku, tak si nekupuj krátkodobé poistenie vtedy, keď cestuješ, ale kúp si ročné celosvetové. To ťa väčšinou výjde lacnejšie, ako čo i len 2x krátkodobé do roku.

2. Poistenie pri odchode zo Slovenska na viac ako 6 mesiacov

Ak sa plánuješ zdržať mimo Slovenska viac ako 6 mesiacov v roku, tak sa môžeš odhlásiť z povinného zdravotného poistenia (a takto si ušetriť napríklad okolo 300 EUR za 6 mesiacov ako dobrovoľne nezamestnaná osoba). Potom, po návrate na Slovensko sa môžeš zasa prihlásiť.

Komerčné poistenie ťa nikdy nekryje v krajine pôvodu – takže aj keď si zakúpiš poistenie napríklad od WorldNomads na celý svet, kryje ťa to len na celý svet okrem Slovenska (no SafetyWing ťa kryje aj tu, ak si mimo SK bol viac ako 90 dní). Takže keď si odhlásený na Slovensku a máš celosvetové poistenie, ak sa vrátiš na Slovensko, tak si technicky nepoistený.

Taktiež sa môžeš z povinného poistenia odhlásiť, ak si presunieš trvalý pobyt do inej krajiny. Viac podmienok už na stránke Všeobecnej Zdravotnej Poisťovne.

Tieto odporúčania pokrývajú základné veci ohľadom poistenia, no neber ich ako bibliu – sprav si vlastný prieskum, možno prídeš na niečo, čo mne ušlo. Mne sa najviac osvedčilo pravidlo googlovania až do zošalenia – porovnávače cien, hodnotenia firiem, cestovateľské fóra. Našiel som takto lacnejšie alternatívy, ako len využitie jednej stránky alebo porovnávača cien.

Takže čo odporúčam? TrueTraveller poistenie:

Ak máš nejaké informácie, ktoré by tento článok doplnili a spravili ho ešte užitočnejším, tak to hoď do komentára.

Odporúčam TrueTraveller hocikam – EU alebo Ázia či ďalej.

Ich výhody:

  • prispôsobené backpackerom a nomádom
  • v cene je krytie COVID hospitalizácie
  • nemusíš byť na Slovensku ak chceš poistenie uzavrieť alebo predĺžiť
  • výborné hodnotenia a dobrý zákaznícky servis
  • nízka cena
  • postenie dali dokopy cestovatelia ako my – vedia, čo je potrebné a čo nie
  • flexibilita – ak necestuješ s drahými vecami, nemusíš napr. platiť za poistenie elektroniky

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

33 myšlienky “Cestovné poistenie pri dlhodobom cestovaní

  • Kristina Vaculová

    Dobrý deň, chcela som sa spýtať , ked idem cestovať na rok do zahraničia a nebudem tam pracovať tak mi stači cestovne poistenie či budem museť stale platit každý mesiac aj poistenie na slovensku? Chcela by som cestovať Bali, Autralia a okolné krajiny. Dakujem vopred za odpoved 🙂

    • Lukas Cech

      Ahoj Kristina, ked som to naposledy pozeral par rokov vzad, tak ak ides prec zo SK na viac ako 6 po sebe iducich mesiacov (neprerusene, nevratis sa spat na SK behom 6 mesiacov), tak sa mozes odhlasit z povinneho zdravotneho poistenia. Musis im predlozit nejake komercne poistenie, takze najprv si kup cestovne poistenie do zahranicia, napriklad TrueTraveller z tohto clanku a potom napis na VZP s potvrdenim komercneho poistenia a ziadostou o zrusenie. Uzivaj si cestu!

  • Jaroslav Kostial

    Nasiel som Standard od Groupama – kalkulacka hodila 158 Eur/rocne, na liecebne naklady sice len 100 tis Eur, ale hlavne je, ze „s neobmedzenou dobou jedného pobytu v zahraničí“ a ako pisu v letaku „veľmi výhodná cena ročného poistenia, bez podmienky návratu na Slovensko počas roka“.

    • Lukas Cech

      Nazdar Jaro, dik za info! 158 je urcite dobra cena na rocne poistenie, ale neodporucam zvazovat len cenu. Uz pri prvom pohlade je ich webstranka nemoderna a zastarala. To na mna neposobi ako inovativna firma co moze znamenat, ze aj ich systemy budu v podobnom stave (komunikacie, kvalita sluzieb, riesenie poistnych udalosti).

      Ale odhliadnuc od toho su ich ceny celkom dobre, obzrel som si rozne moznosti: https://online.groupama.sk/formular/cestovne-poistenie/individualne/kalkulacia-poistneho/#formnav

      Cize ak ide len o cenu, tak to vyzera dobre. Neviem ale ake skusenosti maju s poistovanim backpackerov vs beznych dovolenkarov.

      Vdaka za zdielanie!

  • Geko

    Vďaka za dobrý článok. Chcel by som sa spýtať – keď idem s W&H vízami na rok do Austrálie, môžem si dať poistenie s True Value z toho tvojho linku na „vypočítať cenu poistenia“? – https://www.truetraveller.com/policyoptions.aspx?SessionID=a770e80d-4b32-4af4-871e-f1afb6daf754 – vychádza to na nec. 152 libier, čo je necelých 180 eur. Ak by som si toto poistenie zakúpil, budem sa môcť odhásiť zo svojej zdravotnej poisťovne? Pretože to uvádzaš len pri tom menej ako polročnom cestovaní, tak neviem, či to platí aj pre celoročné (bez toho, že by som sa počas toho roka vracal na SK).
    Moc dík vopred za objasnenie!

    • Lukas Cech

      Nazdar Geko, nevidim dovod preco nie – ak ides na rok cestovat do Australie. Pozri si samozrejme exclusions a conditions – kazde poistenie ma svoje a tiez kazdy vylet je iny. Nemozem ti to schvalit alebo vyvratit, pretoze netusim co tam ides robit, ake aktivity / rizika, typ prace atd. a co vsetko to poistenie kryje a nie.

      Ale vseobecne su TrueTraveller dobri a kryju bezne potreby cestovatelov. Neviem ako to je s pracou, to som nikdy neriesil.
      Odhlasenie zo zdravotnej – moja skusenost je ze ano, ale to je uz niekolko rokov stare. Ale na webe to je celkom jasne> https://www.vszp.sk/poistenci/tlaciva/odhlaska-poistenca/

      Odhláška poistenca sa vyplňuje pri zániku poistného vzťahu z titulu:
      ….2. u osoby, ktorá má na území SR trvalý pobyt zaniká poistný vzťah dňom:
      ……….d) vzniku zdravotného poistenia v cudzine, ak sa zdržiava v cudzine dlhšie ako šesť po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov.
      Ak splnas tieto podmienky, tak sa mozes odhlasit.

      Uzivaj si cestu!

  • Ivan Buštor

    Musim sa pridat so skusenostou s TrueTraveller – fakt su skveli! Nie len, ze boli takmer jedini ktori mi jednoducho predlzili poistenie aj ked uz sme boli na ceste (sme viac ako rok na ceste a uz mi vyprsalo), ale po prvy krat v zivote som musel poistenie aj pouzit (salmonela v ekvadore). Support bol jeden z najrychlejsich aky som zazil, niekedy mi odpovedali na maily v ramci minut, vacsinou v ramci hodin. Vsetky blocky a dokumenty som im poslal odfotene mailom a uplne to stacilo. Mal som mensi problem lebo posielaju platbu v librach a moja banka (mBank) neprijma platby v cudzej mene – nechal som si to poslat na iny ucet do slsp a vsetko preslo bez problemov.
    100% odporucam, profesionalnejsi zakaznicky servis som asi este nezazil.

  • Braňo

    Ahoj Lukáš. Možno by si mohol do budúcna pripraviť aj článok o pracovnom poistení. Veľa ľudí nevie, že keď dobrovoľničí v zahraničí, tak sa na to cestovné poistenie nevzťahuje (a zamestnávateľ často ani len nedáva dobrovoľnícku zmluvu). Ak sa napríklad človeku neičo stane počas práce na stavbe, poisťovňa nemusí nič uhradiť. Našťastie už vznikajú kombinované cestovno-pracovné poistenia, bohužiaľ ale vela poisťovní s tým ešte nevie moc pracovať. Nejak tipy triky by boli nápomocné 🙂

    • Lukas Cech

      Nazdar Brano,

      dik za navrh – dovod preco som nic o tom nenapisal je, ze o tom nic neviem :D. Nepoistujem sa dodatocne, riskujem to. A to nebudem odporucat, je to uz na kazdeho osobnom zvazeni.

      Lukas

  • drobecek

    Ahojte – moja skusenost-poistenie- 3mes pobyt v parizi – najprv musim opravit-europska karta ti zabezpecuje osetrenie ako keby si bol obyvatelom tej krajiny EU cize ziadne prepravy-bacha aj na tom aa da skrachovat-ak mas komplik.havarku a zabezpec.ti odborny transport-naskace to do enormnych cisel.
    ale poistenie tzv. Celorocne cestovne poistenie je sice na obdobie 1 roka ale mozes vacsinou byt v kuse len 40 dni v tej krajine.. ja som objavila allianz kde jedini mali 90 dni cize mi to vykrylo cely pobyt. A pokial ide o sjusenost s nimi-den pred odchodom na jednu cestu mi zomrel otec a dokonca som ochorela-z titulu umrtia sa mi vratilo vsetko.. ak by to bolo z titulu choroby-stahuju si spoluucast.

    • Lukas Cech

      Ahoj Drobecek,

      tych 40 dni limit je asi pri poisteni zo Slovenskych ponuk, tie zahranicne, ktore som uviedol ta kryju cely rok, nech si vo svete akokolvek dlho – su stavane presne na to.

      maj sa,
      Lukas

        • Lukas Cech

          Nazdar Dusan – zalezi podla toho, aky cover si vyberies:

          Types of Policies available
          Policies are available for either single trips or on an annual basis for multiple trips. An Annual Multi-Trip policy provides cover for a
          maximum duration of 30 days per trip. For Traveller Plus policies the maximum duration is 70 days per trip. Single trip policies provide
          cover for the duration of up to 24 months as shown on your Validation Certificate

  • Igor Lopasovsky

    Vdaka za super clanok Luki. Tiez som to riesil pred par tyzdnami na moju 6 mesacnu cestu po strednej amerike a skoncil som pri poisteni od Allianzu za 380e. Niekto povie, ze dost vela, ale poistenie rizikovych sportov ti automaticky urobi zdvojnasobi cenu. No a kedze vela surfujem a surfovanie je rizikovy sport, tak ina cesta nebola. A uz sa mi to aj vyplatilo, ked som sa prave pri surfovani zranil a vsetko preplatili. Velky pozor prave na rizikove sporty, kazda poistovna to ma inak.

    Este jedna vec k bodu 2 – ak planujes vycestovat na dlhsie ako 6 mesiacov, tak sa mozes odhlasit z povinneho zdravotneho poistenia iba ak ides mimo EU. Ak cestujes v EU, tak si ho musis platit nadalej. To mi povedali vo VsZP. Ked som sa ich spytal, ako zistia, kde realne som, tak mi povedali, ze nijako az pokym nenastane poistna udalost. Ak by nastala, tak mam problem, lebo som ich klamal.

    A este jedna drobna rada, ak necestujes do USA a Kanady, tak tieto 2 krajiny vyhod z poistenia, dost rapidne to znizi cenu.

    • Lukas Cech

      Nazdar Igor,

      ano, ak aktivne sportujes, tak to uz je o inom.

      Co sa tyka bodu 2 – nikde v ich podmienkach na stranke to nemaju, tak neviem, ci to mozu vyzadovat, ked to nie je oficialne zverejnene. Nie je to ani v zneni zakona, takze legalne to nemozu vyzadovat – pise sa tam len on „dlhodoby pobyt v cudzine“ nie „mimo uzemia EU“: http://www.zakonypreludi.sk/zz/2004-580#f6273384.

      No a co sa tyka EU – tak je to take sede = co ak „som bol doteraz mimo EU a prave kratko pred touto poistnou udalostou som dosiel do EU. Bol som v krajinach mimo EU, kde nedavaju peciatky do pasu.“ Ako v takej situacii niekomu vyvratia, ze tam nebol? Ale som si vedomy toho, ze na Slovensku stale vyhra nedokonala byrokracia, ako zdravy rozum, takze na toto by som sa nespoliehal.

      To s USA a Kanadou je dobry tip!

      PS, peknu webstranku mas! 🙂

      • Igor Lopasovsky

        Dikes za pochvalu 🙂

        No k tomu bodu 2 – mas presne tie iste otazky ako ja 😀 Bol som osobne na centrale VsZP a vsetko toto som sa ich pytal. Teta povedala, ze v momente, ako sa vratis na uzemie EU, tak si povinny sa nahlasit a zacat platit. Takisto som to nenasiel nikde spomenute, takze neviem ci je to skutocne pravda. Ked som jej polozil dalsiu otazku, preco to je povinne v EU a nie aj na celom svete, tak mi povedala, ze na EU maju dosah. No a teraz sa s nimi hadaj. Dvakrat som volal na infolinku, dvakrat mi povedali uplne nieco ine. Az pri osobnej navsteve na centrale mi poskytli kompletne informacie.

        Poznam zopar ludi, ktori dostali po 5 rokoch list o nezaplatenom poisteni, pricom pokuta bola 3x vyssia ako cela suma poistneho. Ak by niekto zistil, ako to v skutocnosti je, tak sem s tym.

        Este jedna vec mi napada – ak sa chces odhlasit zo zdravotky, tak musis mat uzatvorene komercne cestovne poistenie na minimalne 6 mesiacov a 1 den. Cize v nasich podmienkach rok.

        • Sven

          Ahojte. Momentálne sa tiež idem odhlásiť z poistenia ( išiel som do Dôvery a tiež mi potvrdili že musím mimo EU) a chcel som sa vás preto spýtať, ako to riešite potom v daňovom priznaní? Je toto obdobie nutné nejak dokladovať?

  • zvolanekr

    Cau Lukas,

    ja na cestovanie pouzivam poistovne Alpenferein od Uniqa poistovne za 50e/rok. Pokryje vsetko okrem odcudzenych veci. Ide o to, ze by malo ist o sport, ci turistiku a funguje to celosvetovo okrem polov a do vysky 6000 mnm. Staci mat pri sebe nieco pre sport, aby si mohol povedat, ze cestujes za sportom/turistikou. Mrkni na to, ak o tom este nevies.

    Riso

    • Lukas Cech

      Nazdar Riso,

      dik za tip. Pozrel som si podmienky, ako konkretne sleduju co je sport a co nie? Ked sa mi nieco stane pocas moto taxi jazdy v Bangkoku, to asi ako sport nebude. Nikde na SK alebo CZ strankach som nenasiel konkretne znenie podmienok a zoznam sportov a aktivit, ktore kryju – co je pri poisteni zle znamenie – im sa potom lahko vykruca.

      Mal si s nimi uz nejaku poistnu udalost? Alebo vies kde mozem najst plne znenie poistnej zmluvy, hlavne podmienky, pri ktorych je poistka platna?

      Dakujem,
      Lukas

      • Riso

        Cau Lukas, zatial som s nimi poistne plnenie nemusel riesit, no co viem, tak staci, ak budes mat v batohu veci na sport, ci na turistiku. Kedze pravdepodobne stale si s turistickym batohom, tak by to malo byt v pohode. Neviem, ci existuju este detailnejsie podmienky. Tie su kompletne, ktore si nasiel.

        • Lukas Cech

          ved to – co je „turisticky batoh“? kedy prestane batoh byt turisticky a zacina byt kancelarsky? Co je vec na sport / turistiku? Pre mna je aj ciapka na turistiku, lebo ju normalne nenosim. Pre nich mozno nie. Ci mam so sebou zobrat jednu lyzu? 😀 To su vsetko veci, na ktorych vedia zamietnut celu poistnu udalost, preto to chcem vidiet na papieri.

          napisal som im priamo, nech mi poslu plne znenie poistnej zmluvy, ako to robia vsetky ostatne poistovne.

          Ale dik za info, je dobre vediet o tejto alternative!

    • Igor Lopasovsky

      Alpenferein je super, ale myslim si, ze nie uplne vhodny pre dlhodobych cestovatelov. Na cestach sa ti moze stat cokolvek, ak ta napriklad postipe had alebo skorpion tak to im asi nevysvetlis 🙂 A naozaj sa nedaju nikde dohladat detailne podmienky. Ja osobne preferujem Allianz. Mal som uz 7 poistnych udalosti (buracky s autom, urazy doma aj v zahranici) a vzdy vsetko vybavili bez odkladov, ziadne extremne papierovacky alebo snaha o znizovanie poistneho plnenia. A cena je jedna z tych lepsich.

      • Lukas Cech

        presne, Alpenverein je lacne, ale preto aj dost limitovane. Nehradia havarky autom / motorkou napriklad, co v Azii je asi najpravdepodobnejsia nehoda, a dopatrat sa co je pre nich sport a sportove naradie a co nie sa ani neda – tu je plne znenie podmienok – su dost vagne a asi najkratsie co som kedy cital. Pri poistkach a takychto vybavovackach je vagnost to posledne, co potrebujes… Pri nepresnych podmienkach su v pravde stale oni, nie ty.

        http://www.alpenverein.cz/FileHandler.ashx?FileID=12625&TimeStamp=20140929131954

        Vyzera to tak, ze pojdem s TrueTraveler za nejakych 140 EUR, kryje to aspon vsetko a viem, ze to je robene pre cestovatelov hocikde.

          • Lukas Cech

            Maju tri moznosti:

            True Value pack: kryje vacsinu beznych sportov a aktivit, to je v cene, treking do 2500mnm
            Traveller pack: +41 EUR, treking do 4500mnm, veci ako water skiing a boarding atd
            Extreme pack: +67 EUR, treking nad 4500mnm, potapanie do 50m atd

            Potom sa da este doladit dalej, aj webstranku maju velmi prehladnu, za 300 EUR myslim ze pokryju aj plavanie v lave. 🙂

            Cize skvele ceny. A pozri si ich hodnotenia na forach a na trustpilot, ja uz mam rozhodnute :).

  • Peter Kincel

    Ja som riešil poistenie na konci minulého roka, chcel som niečo na celý rok a do celého sveta. S ročným neobmedzeným vycestovaním je ťažké nájsť dobré poistenie za normálnu cenu, sa mi krútila hlava keď som videl pálky ako 500 – 600 eur. Nakoniec som si vybral od Unionu celoročné a dosť základné, pretože som chcel ušetriť, aj keď som sa bál, či je rozumné pri poistení šetriť. Stálo to nejakých 150 Eur na rok, ale je to obmedzené tak, že na jedenkrát sa dá vycestovať „len“ na 180 dní, čo mne stačilo, ale cestovateľom, ktorí sú celý rok vonku by bolo na nič. Moje skúsenosti – ukradnutý telefón preplatiť nechceli, pretože na telefóny sa celkovo poistenie vraj nevzťahuje. Na druhú stranu za mňa plne preplatili 5 dňovú hospitalizáciu v Kambodži, kde by som musel z vrecka platiť 2800 eur a takto to rovno hradili oni a nič ma to nestálo. Odvtedy som názoru, že bez poistenia by som neodporúčal cestovať. Takže toľko moja konkrétna skúsenosť 🙂

    • Lukas Cech

      Nazdar Peter,

      presne na to je poistenie dobre – vysoke poplatky za liecenie / urazy a pod. Vsetko ostatne sa velmi neoplati.

      Ja som nastastie za 3 roky na cestach nemal ziadne zdravotne problemy, takze poistenie z tohto hladiska nevyuzite.

  • hogy

    Dik za dobry clanok, tie zahranicne poistenia som nepoznal, kuknem na ne. 🙂

    S poistenim to vidim rovnako ako Ty. Mam od Axy za 165€ na rok dake zakladne. Mal som pred tym trosku drahsie, ale bolo mi na prd, lebo aj tak som sa nedomohol ziadneho preplatenia ukradnuteho fotaku… prosto nedokazes, ze si o nieco prisiel, ked sa postavia na hlavu. Takze radsej platit menej.

    Casto som sa pri poisteniach stretol s tym, ze sa neda takto samostatne pobyberat co chces a co nie, ale ze su to take baliky sluzieb. Napriklad ked si chces na vyssiu sumu poistit liecebne naklady, tak ti tam bachnu este par blbosti, co nepotrebujes… 🙂

    Ja to berem tak, ze to poistenie sa oplati hlavne na to, aby som si nemusel platit tu zdravotku na Slovensku, ked uz som dlhodobo v zahranici…

    • Lukas Cech

      Asi tak ako pises 🙂

      Poistujem sa tiez skor z moralnej zodpovednosti voci rodine (ked natiahnem kopyta v zahranici, tak by na to doplatili oni) a tiez lebo ma to nutia zakony z kazdej strany.

      Ale celkovo, radsej risknem, ze mozno raz za zivot sa nieco vaznejsie stane a budem musiet zopar tisic zaplatit z vlastneho vrecka, ako platit za cely zivot desiatky tisic – pre pripad, ze sa nieco stane. No nanestastie tu mame zakony, ktore nas nutia platit, nedaju nam na vyber.

      Alebo si prenesiem obcianstvo niekam inam :). Hmmm, Ekvador? 😀