Ako si zarábať na cestách 2


Na túto otázku odpovedám často na prednáškach alebo pri rozhovoroch o cestovaní. Ľudia čakajú zväčša ľahkú odpoveď, niečo na štýl – zarábať sa dá cez písanie blogu. No realita nie je taká jednoduchá. Nedám ti rýchly, konkrétny spôsob, ako zarábať na cestách, ale dám ti postup a niekoľko rád, ktoré ti pomôžu nájsť to, čo môže živiť teba – nielen na cestách.

DSC06571 (M)

1. Dopraj si čas na uvoľnenie svojej mysle

Na cestách sú možnosti práce a zarábania častokrát iné, ako keď necestuješ. Niekedy je ich menej, niekedy viac, no je ťažké ich vidieť, keď máme myseľ zaťaženú naším životom a starosťami z domu. Preto sa neponáhľaj hneď do zarábania a pracovania. Našetri si na mesiac alebo viac bez práce a cestuj slobodne, bez obáv. Len vtedy sa ti naozaj uvoľní myseľ a budeš vnímať všetky podnety vo svojom okolí, všimneš si, aké možnosti sa ti naskytujú, čo robia iní cestovatelia a začneš nachádzať tvoje skryté talenty alebo nutkanie si niečo vyskúšať. U mňa to trvalo asi 3 mesiace kým som sa začal špŕtať vo veciach, ktoré ma priviedli k zárobkom, ktoré mi umožňujú žiť i naďalej slobodne a nebyť odkázaným na jedno miesto / zamestnanie.

Takže nechaj domáce problémy a starosti doma, vyvetraj si hlavu, maj oči otvorené a nasávaj ako špongia (vedomosti, nie ten kubánsky rum:). Uvažuj nad všetkým čo ťa postretne – nikdy nevieš, možno sa prekvapíš sám a začneš robiť niečo, o čom dnes ani netušíš.

2. Rozmýšľaj nad *tvojimi* prioritami a schopnosťami

Je to len a len o tebe. Čo chceš robiť ty, nie čo si vyštudoval, lebo ti to poradili rodičia, rodina, systém. Čo baví teba? Čo ťa napĺňa? Baví ťa niečo, ale ešte nevieš, či to bude zarábať? Skús si to – teraz máš najlepšiu príležitosť – neťažia ťa povinnosti z domu, z tvojej práce keď necestuješ. Aké sú tvoje priority? Kam sa chceš dostať, alebo kam si sa chcel dostať predtým, ako si vyštudoval to, čo ťa nebaví, ale titul je titul? Aké sú tvoje schopnosti, čo vieš robiť dobre a s entuziazmom? Čo môžeš svetu ponúknuť? Zober pero a papier a v nasledujúcich dňoch nad tým uvažuj a zapíš si všetky svoje schopnosti, ktoré myslíš, že by ľudia vedeli oceniť.  Je to o tebe, máš šancu si vyskúšať to, po čom si niekedy naozaj túžil, čo ťa láka, tak to sprav. Nič nestratíš, len sa niečomu naučíš – buď to vyjde, alebo zistíš, že si sa mýlil, no v procese sa naučíš nové veci, ktoré ťa posunú ďalej. Necestuj len kvôli fotkám a pamiatkam, ale využi tento čas na získanie nových uhlov pohľadu a zmýšľania.

3. Prioritizuj – čas na uskutočnenie vs. potenciálny výnos

Tak si teda pouvažoval čo naozaj chceš robiť a nie je to len jedna vec, ale máš taký zoznam vecí a tvojich schopností, ktoré by si mohol svetu predať. Prejdi si ich všetky a každej priraď odhadovaný čas, ktorý si myslíš, že potrebuješ na jej uskutočnenie. A do ďalšieho stĺpca napíš, koľko si myslíš, že ti to môže zarobiť, keď sa to už rozbehne. Sústreď sa na tie, ktoré majú krátky čas a dobrý zárobok. Ale nezanedbaj ani tie, ktoré majú ešte kratší čas a nižší zárobok. Ak ťa nestojí veľa času danú vec uskutočniť a môže ti zarábať pravidelne v malých množstvách, tak to sprav. Tieto malé množstvá sa postupom času nazbierajú na dobrý zárobok. Taký bočný príjem 20 EUR mesačne je za 10 rokov 2400 EUR. Ak to nespravíš, budeš o týchto 2400 EUR kratší.

Najlepšie je napísať si odhadovaný čas napríklad v dňoch, vedľa toho stĺpec s odhadovaným zárobkom v EUR a potom tretí stĺpec, kde vydelíš EUR / čas, čo bude priemerný zárobok na jednotku času (v tomto prípade deň). Takto nájdeš najefektívnejšie využitie tvojho času – ktoré projekty ti vynesú najviac, za najmenej času.

4. Nájdi si svoj cieľový trh. Čo z toho ľudia naozaj potrebujú? A ktorí ľudia?

Ak už máš skvelý nápad, ktorý je č. 1 podľa vyššie uvedenej priorizácie, tak si zisti jeho cieľový trh. Kto by ti za to reálne zaplatil? Ľudia na Slovensku cez internet? Ľudia v tvojom okolí prostredníctvom pouličného predaja? Ľudia na celom svete cez internet? Zároveň sa pýtaj, či to ľudia naozaj potrebujú. Urob si prieskum cez Google, či už niekto niečo podobné robí, či ich biznis vyzerá úspešne, ak nie, či to vieš spraviť lepšie, alebo je to znamenie, že tam dopyt nie je. Ak nenájdeš nič, môže to znamenať, že si našiel dieru v trhu a skvelú možnosť, alebo že to už mnohí skúsili a prišli na to, že to nie je ono. Ale to nezistíš, kým si to nevyskúšaš. Nájdi si nízkonákladový spôsob, ako si svoj nápad otestovať – prieskum medzi priateľmi a rodinou?

Ako som sľúbil, nič konkrétne, ale rady, ktoré pomôžu nájsť tú správnu prácu tebe. Pre jedného funguje blogovanie, pre iného grafika, dizajn, kódovanie, iný schmatne gitaru a zarobí si na ulici, druhý zasa využije svoje umelecké nadanie – maľovanie, fotografia, tvorenie šperkov a pod. Alebo si skvelý v manuálnej práci – popýtaš sa v okolí a nájdeš si zákazky tam. Koľko ľudí, toľko chutí a možností. Nesnaž sa preto ísť a robiť to, čo robia ostatní cestovatelia preto, že to robia oni, ale preto, že si k tomu prišiel prostredníctvom vyššie uvedených krokov. Je pravdou, že okolo dlhodobého cestovania sa točí istý typ práce – blogovanie, webdizajn, grafický dizajn – no nenechaj sa zmiesť vačšinou. To, že väčšina cestovateľov to robí takto, neznamená, že to robia všetci. Len sa častejšie stretávaš s ich blogmi a spôsobom zarábania si, no na cestách stretneš veľa iných, ktorí neblogujú, nemusia robiť v IT, dizajne a programovaní, no tiež cestujú a žijú slobodný život. Tí, ktorí si na živobytie zarábajú online, o tom zvyknú aj písať, no tí, ktorí si zarábajú ináč o tom písať nemusia, takže o tom až toľko nepočuješ. Držím palce ;).

 

 

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 myšlienky “Ako si zarábať na cestách