Polarizácia 4


Ľudia dnes hľadajú čo najjednoduchšiu cestu životom. Vyhýbajú sa konfliktu, nemajú žiadne silné názory, chcú vyhovieť všetkým, nechcú nikoho naštvať a vyhýbajú sa výmene názorov. Taký pohodlný život, neodskakuje od priemeru. Na prvý pohľad by sa zdalo, že vyhýbať sa konfliktu a zapadnúť medzi ostatných, robiť to, čo robia oni, dáva zmysel. Ale nie je to tak. Vysvetlím.

Predstav si situáciu:

Si niekde na pive s kámošmi a pridajú sa k vám dve ďalšie osoby, ktoré zatiaľ nepoznáš. Predstavíte sa a debata pokračuje ďalej. Jedena z nich ticho sedí a prikyvuje, nepovie toho veľa, nemá vlastné názory. Druha sa aktívne zapája do debaty, má svojské názory a nebojí sa ich vyjadriť, s rešpektom voči ostatným.

Ktorú osobu z týchto dvoch si zapamätáš a zaujme ťa viac?

Pravdepodobne tú, ktorá sa nebojí vyjadriť svoje názory, aj keď nemusia súhlasiť s väčšinou.

Alebo alternatívna situácia:

V práci šéf prechádza s tvojím tímom jeho nový nápad. Je to ok nápad, má ale nejaké chyby. Väčšina ľudí sedí a prikyvuje, nikto na tieto chyby neupozorní, pretože nechcú riskovať, že možno nebudú mať pravdu. V tom ale jeden kolega zdvihne ruku a poukáže na to, že tam niečo nesedí a sú v tom chyby, čo vedie k produktívnej debate a koncový výsledok je ešte lepší, ako originálny nápad.

Koho myslíš, že si šéf zapamätá ako prínos do tímu? Všetkých tých, ktorí sedia a čumia, alebo toho, ktorý sa nebál risknúť, aby tímu alebo firme pomohol?

Samozrejme, ak je to dobrý manažér, tak toho, kto vyjadril svoj názor.

Svet je plný oviec. Ľudí, ktorí nijako neodskakujú od priemeru, nikomu neubližujú ale takisto tomuto svetu ani nijako špeciálne neprospievajú. Nie sú to zlí ľudia. Svet potrebuje aj ich, nemôže byť každý nadpriemerný… kto by potom tvoril priemer? 🙂

Niektorí z týchto ľudí sú takto spokojní. Ak si jedným z nich, tak pohoda – si spokojný so svojím životom, čo nemôže povedať väčšina ľudí, klobúk dole. Môžeš prestať čítať.

Ale niektorí z týchto ľudí nie sú spokojní. Chcú zmenu, ale zároveň sa boja spraviť niečo, čo ich oddelí, čo ich zvýrazní, pritiahne pozornosť. Čo ak sa mýlia a ľudí si znepriatelia, alebo sa zosmiešnia? Boja sa spraviť niečo, čo ľudí okolo nich spolarizuje.

Polarizácia: proces udeľovania polarity.

Alebo laicky povedané – rozčleňovanie vecí na záporné, neutrálne, alebo pozitívne. Ako to súvisí s týmto článkom?

Polarizácia prebieha zakaždým, keď vyjadríš svoj názor. Niektorí ľudia s ním súhlasia, niektorí nie, niektorým je to jedno. Takto sa ich vzťah k tebe zmení – tí čo súhlasia ťa budú vidieť pozitívne, tí, ktorí nesúhlasia, negatívne a tým, ktorým to je jedno, ostanú pravdepodobne neutrálni (alebo takí, aký názor na teba už majú).

Takže čím silnejšie a radikálnejšie názory máš, tým viacej ľudí polarizuješ. Mnohých to vystraší – prečo by som mal ľudí okolo seba polarizovať, aby mali na mňa negatívny názor? Alebo lepšie povedané, nie negatívny názor, len nebudú tvoji najlepší kámoši, nebudete spolu asi zdieľať sobotňajšie popoludnia.

Polarizácia je dobrá preto, že ti pomôže filtrovať ľudí, s ktorými tráviš čas. Tých, s ktorými nemáš veľa spoločného, oddiali a ukáže alebo priláka tých, s ktorými si budeš rozumieť viac. Takisto ti to uvoľní čas, ktorý by si premrhal s ľudmi, ktorí s tebou nezdieľajú ten istý názor,. Tento čas potom môžeš stráviť s ľudmi, s ktorými sa cítiš dobre.

Takto sa ti kruhy tvojich priateľov prirodzene usporiadajú a vyhneš sa situáciám, kde napríklad hľadáš výhovorky, prečo s niekým neísť na pivo.

Takisto to prospeje tvojmu sociálnemu statusu. Ľudia, ktorí nemajú vlastný názor, takí „kam ich postavíš, tam budú stáť“, nemajú taký rešpekt od iných, ako ľudia, ktorí vedia, čo chcú, aké sú ich hodnoty a neboja sa ich otvorene vysloviť.

Ešte musím upresniť, že vyslovením svojich hodnôt a názorov myslím komunikáciu s rešpektom voči ostatným. Nie nútenie svojich názorov na iných a hádanie sa za každú cenu. Ak si sebavedomý a stojíš si za svojimi názormi, tak sa ich nebojíš vyjadriť alebo sa ich zastať. Ale takisto nemáš potrebu ich vykecávať všade, aj keď sa na nich nepýtajú.

DSC04770 (Small)

Takisto ti to pomôže upútať pozornosť potencionálnych partnerov. Muži a ženy sa priťahujú na veľa leveloch, od týchpovrchných (fyzické vlastnosti, oblečenie) až k tým hlbším (sociálny status, spoločné názory a hodnoty, pocity a vzájomná energia). Tie povrchné možno určia, s kým začneš debatu, ale neurčia ti, s kým si budeš rozumieť na hlbšej úrovni. Na to tu sú tie hlbšie vlastnosti. A polarizácia ti vytriedi z cesty osoby, ktoré ťa na povrch priťahujú, ale nič hlbšie by z toho nebolo.

Z pohľadu mužov, ženy priťahuje sebavedomie, sociálny status (rešpekt u iných), úprimnosť a žiaden strach vyjadriť svoj názor, žiadne komplexy. Ak polarizuješ a nebojíš sa toho, tak to automaticky ovplyvňuje tvoje sebavedomie, vyjadruješ sa úprimnejšie a získavaš si takto rešpekt v okolí. Niektoré ženy odstrašíš, ale zároveň očaríš tie ženy, ktoré s tebou zdieľajú viac, na hlbšej úrovni.

Z pohľadu žien, polarizácia odstraší mužov, ktorí majú komplexy, nízke sebavedomie, nevyjadrujú sa rázne, nie sú úprimní a neboli by dobrými partnermi. Takí sa budú držať stranou od žien, ktoré sa neboja vyjadriť svoj názor a polarizovať ľudí. Vyfiltruje to týpkov, ktorí sa ženy snažia zbaliť, aj keď očividne nie ste kompatibilní, ženám to ušetrí tie nepríjemné momenty odmietnutia nápadníkov.

Ako som uviedol v príklade na začiatku, zíde sa to aj v práci. To, že takéto odvážne správanie nesadne každému, je dobrá vec. Lebo tí, ktorým to nesadne, ti nepomôžu k úspechu, sami pravdepodobne nedosiahnu veľký úspech, takže ak ich nebudeš mať na svojej strane, je to jedno. Ale tí, ktorí si všimnú, že sa nebojíš vyjadriť svoj názor a zaťať päty do zeme, za dobrú vec, a vedia, že to je silná vlastnosť, to určite ocenia.

Takže keď sa nabudúce ocitneš v situácii, ktorá si vyžaduje tvoj názor, ktorý sa nezhoduje s názorom väčšiny, neboj sa ho vyjadriť. Alebo ak niekto napáda hodnoty, na ktorých ti záleží, neboj sa ich zastať. Ak všetci prikyvujú áno a tebe sa niečo nezdá, zdvihni ruku a povedz to. Vo väčšine prípadoch s tým nesúhlasí väčšina, ale kvôli fenoménu zvanému „group think“ – alebo syndróm skupinového myslenia, to nepovedia. Nechcú byť „tá“ osoba, ktorá vystúpi z radu. Ale práve osoby, ktoré vystúpia z radu, niečo dosiahnu, niečo sa naučia alebo niečo ovplyvnia a ľudia si ich všimnú.

Neboj sa ľudí okolo seba polarizovať. Radšej mať okolo seba menej ľudí, s ktorými zdieľaš veľa hodnôt, ako veľa ľudí, s ktorými nemáš veľa spoločného.

ako si vybudovat karieru, uspech v praci

Páči sa ti, čo píšem, ako píšem? Možno sa ti bude páčiť moja nová kniha. Delím sa v nej s tebou o rady a vedomosti, ktoré som si nazbieral počas 7 rokov kariéry v Londýne, ktorá mi umožnila teraz žiť život tak, ako chcem. eKnihu Ako si vybudovať úspešnú kariéru si môžeš zakúpiť tu. Moje ďalšie knihy si pozri tu.

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

4 myšlienky “Polarizácia

  • martinuzak

    Polarizacia ma jeden problem. Ze ak si ludia neuvedomia, ze pravd je tolko kolko je nazorov, zacnu sa po case mlatit a inymi sposobmi si dokazovat tu svoju pravdu…

    Nedavno som cital Fukoouku kde v „One straw revolution“ knihe pise nieco na sposob: „vychutnat si naplno jednoduche jedlo v celej jeho krase je mozne, az ked clovek prestane chciet nieco chutne“.

  • drobecek

    .. este existuje jedna moznost, ze tvoj sef je tak silny jesitak ze ak ma svoj den, akakolvek reakcia je hned zhodena zo stola.. a sice po case pride na tvoje slova ale to uz si nikto nepamata..