Vegán v Thajsku 5


Pred cestou do Thajska som nemal veľa obáv z toho, či nájdem dostatok vyváženej rastlinnej stravy, ako vegán. Veď je to predsa len hlavne budhistická krajina, takže by nemali jesť toľko mäsa… No, mýlil som sa a je to tu úplne inak, ale to neznamená, že som sa tu skvele nenajedol a nevyskúšal si skvelé jedlá. Myslím, že toto je prvý slovenský článok o vegánstve v Thajsku, tak si ho uži. 🙂

Ako som už spomenul, Thajsko nie je také vegetariánske, ako som čakal. Práve naopak – ľudia tu jedia všetko, čo sa pohne. A bez mäsa si svoj deň nevedia predstaviť. Ale to nie je ten najväčší problém, tým je fish sauce – rybia omáčka. Je to fermentované rybie mäso, vo forme omáčky, veľmi pripomínajúcej sójovú omáčku. Takže keď vidíš na stole fľaštičku, ktorá vyzerá ako sójová omáčka… radšej sa spýtaj. Je viac pravdepodobné, že to je fish sauce.

Tú dávajú všade – do šalátov, do curry, na nudle. Ale dá sa vysvetliť, že ju nechcete. V bežných reštauráciách jednoduché „No fish sauce“ pomôže. V menších, lokálnych je to už ťažšie, odporúčam si objednať green curry alebo pad thai, kde fish sauce nepoužívajú. Ale bacha na pad thai – ide tam vajce, takže takisto to musíte požiadať bez.

Užitočné frázy pri kupovaní jedla ako vegán v Thajsku:

V Thajsku používajú slovo „džej“ pre vegánstvo. (nie je to vegán doslovne, keď povieš džej, tak ti nedajú ani cesnak a cibuľu… je to ale bezpečné a znamená žiadne zvieracie produkty).

Ak chceš povedať, že ješ len zeleninu, tak povedz: pom gim pak kodiau, čo znamená (v tom istom slovoslede) „ja jem zeleninu len“

Pak je zelenina. Takže pad thai pak znamena bez mäsa, ale môžu tam dať vajce.

Môžeš takisto povedať pom gim džej čo je niečo ako „jem len vegánsky“.

Čo máš na výber?

Neboj, napriek tomu, že tu jedia všetko živé, aj tak si nájdeš skvelé chutné jedlá:

Curry – Zelenina v pikantnej omáčke so skvelou chuťou, kokosovým mliekom a skvelými koreniami. Odporúčam si vyskúšať všetky druhy curry, ako green curry, red curry, massanam curry a ďalšie. Len povedz že bez mäsa a spýtaj sa či je to s kokosovým mliekom (niekedy  použijú živočíšne mlieko).

Pad Thai (pak) – Thajské nudle, upozorni ale, že bez vajec. Takisto existuje alternatíva vo forme veľkých tak trochu slizkých nudlí (chutné čo…) – tie sú ešte lepšie. Neviem ako sa volajú, ale väčšinou porozumeli keď som pýtal „big noodle“ 😀

Fried rice (Kao Pak) – ryža opražená v sójovej omáčke so zeleninou

Kokosová polievka – kyslo-sladká, ale skvelá chuť, takisto sa uisti, že tam nie je fish sauce.

Šalát – pripravia ti taký typický šalát s cibuľou, kapustou, ľadovým šalátom a paradajkami. Bacha ale na Papaya Salad – v tom je spústa fish sauce.

A kadejaké alternatívy týchto jedál – s kešu orechami, s tofu, curry ako polievka, alebo husté atď.

Zelenina a ovocie z miestnych trhov alebo pouličných stánkov. Týchto je tu všade veľa, niekedy predávajú zeleninu a ovocie na prípravu (nenakrájané) ale niekedy už majú napr. ananás, papaju, mango alebo kokos už nakrájaný v sáčku a zješ ho po ceste.

Ja som si tu zabehol taký režim len ovocia na raňajky – čerstvé z trhu, zjedol som napr. taký melón lyžicou :), a 1 vareného jedla na obed alebo k večeru, potom už len nejaké snacks, ako orechy alebo sušenú slanú fazuľu.

banan, mango a dyňa šalát

Hmmmm, lepšie raňajky si neviem predstaviť…

Ak by si zašiel na Koh Samui, tak som v časti Lamai našiel vegánsku reštauráciu s veľmi milou majiteľkou, ktorá si so mnou dobre pokecala, hovorí dobre anglicky (na miestne pomery) a je tiež vegánka. Na výber majú plno kadejakých vegánskych verzií thajských jedál. Volá sa Lamai Veggie a je nejakých 100 metrov na križovatke hlavnej cesty s obchodmi a barmi a vedľajšej cesty (na tej križovatke je Roots Bar).

Niekoľko obrázkov z ich menu a čo som tam zjedol (našiel som ju nanešťastie na posledný deň…)

Takže s veľmi základnou slovnou zásobou a trochou rozumu si tu nájdeš skvelé jedlá a nemusíš ani veľmi hľadať. Uži si Thajsko!

 

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

5 myšlienky “Vegán v Thajsku

    • Lukas Cech

      Nazdar Mato,

      Myslim, ze podla toho kde si. Klastory su vsade, aj v Bangkoku, a tam najdes v okoli klastorov vsetko. Jedlo z ulice je malokedy veganske, ci vedla klastora alebo nie. Ani vlastne neviem, ci v klastoroch to je veganske. Jedia hlavne ryzu, nejaku omacku a zeleninu, ale neviem, ci pouzivaju tu rybiu omacku ako vsade inde.

      maj sa,
      Lukas

  • luc

    ahoj, zaujali ma tie zeleno biele plody, čo to je? 🙂 a taká rada ak možno nevieš – ovocie s orieškami je dosť nevhodná kombinácia pre trávenie

    • Lukas Cech

      Zeleno biele? Myslis ruzovo zeleno biele? 🙂 viac ruzove ako zelene teda… To je dragon fruit – vnutro je makke a stavnate a sladke 🙂

      Delenou stravou si az tak hlavu nelamem… Telo sa nestazuje a nerad si komplikujem zivot 🙂