Kapitalizmus, obchodovanie na burze a ako do toho zapadám 2


Toto je nezvyčajný článok. Filip sa ma na Facebooku spýtal veľmi dobrú otázku a páčila sa mi natoľko, že som sa tam trochu viac rozpísal. Prinútila ma popremýšľať poriadne o mojom živote, zastaviť sa a sám sebe odôvodniť, či to, čo robím a ako to robím je ešte stále spojené s mojimi životnými hodnotami. Dobré správy pre mňa – ešte stále to je :).

Možno vás to napadlo viacerých, zamyslel som sa nad tým predtým aj ja, takže tu trochu vysvetlím môj pohľad na neštandartný spôsob života a zarábania, aký vediem, a ako to vidím ja, z hľadiska bytia súčasťou systému, ktorý plne nepodporujem.

Veľmi dobrá otázka a myslím, že zaujímavá odpoveď, tak som sa rozhodol sa o to s vami podeliť tu. Hodím to tu tak, ako to je na FB, needitované:


Otázka:

Ahoj Lukas, na margo toho veganstva a vsetko co robis pre spolocnost a teda ‚proti systemu‘ (je to vsetko super a fandim ti, snad sa to aj mne raz podari). Ale, tvrdis ze na zivot si zarabas obchodovanim s devizami, a, takisto blogovanim a reklamou, je tak? Pretoze ak sa na to tak v retrospektive pozries tak obchod s forexom je obycajna spekulacia a vytvaranie imaginarnej nadhodnoty penazi a cisel, ktore sa ti nasledne pripisu na ucet. A moja otazka teda je ci to vsetko dobre co robis neni niekolkonasobne menej ako to ze pomahas kapitalistom hrat si tu ich hru? Nechcem utocit, len som cital vela tvojich clankov a toto mi tam ani trochu nezapada. Si teda proti systemu, kapitalizmu ako takemu alebo len nemas rad ludi v nom a nasiel si si svoju cestu a miesto v spolocnosti, ktore ti pohodlne sprostredkuje/umoznuje tvoj zivotny styl (cestovanie, etc). Diky.

Odpoveď:

Nazdar Filip, skvela otazka a postreh. Tiez sa nad tym hocikedy zamyslam, a dospejem k tomu, ze kazdy z nas tento system podporuje (ak nezijes niekde v lese bez vsetkeho). Ja mam svoj sposob, Fero odvedla ma svoj, a Anca z Terchovej takisto. Tomu sa clovek tazko vyhne. Samozrejme, mozem sa tomu vyhnut a zaliezt pod radar, potom ale nebudem moct robit nieco pre tento svet – sirit veganstvo, pomahat zvieratam, spoznavat svet a inspirovat dalsich k tomu.

Takze ak chcem tento svet nejak pozitivne ovplyvnit, musim z casti patrit do tohto systemu. Nie cely system je zly, ked sa ludia nad tym zamyslia tak ako my, tak ho mozme zlepsit. Len niektore prvky su zle, a tym sa snazim vyhybat. Nakupujem len firmy, ktore nemaju zly dopad na zivotne prostredie. Co sa penazi v eToro tyka, neviem ako pomaham kapitalistom hrat si tu ich hru o nic viac alebo menej, ako kazdy iny zamestnany v nejakom podniku, alebo sukromnik atd. Ja mam pri tom ale ovela viac casu robit viac pre napr. zvierata a prirodu.

Reklamou si nezarabam, mam free blog, tak to tam hadze WordPress, mne z toho neide nic.

Ale dobra otazka, mam rad take priame  Rad si o tom pokecam viac, je dobre pocut nazory z ineho pohladu, tak keep ‚em comin‘ 🙂

… a potom ma ešte niečo napadlo – dodatočná odpoveď:

sorry, zabudol som odpovedat priamo na tvoju otazku – mam svoj nazor na to, ako sa da zit, a zarobit si na zivobytie, kapitalizmus je velmi uzky pojem z tohto pohladu, moze byt dobry aj zly, je to len vysledok myslenia ludi. A nad tym myslenim sa zamyslam viac (haha). Vacsina ludi je castou toho zleho kapitalizmu, nechaju sa umlcat, zneuzivat, len aby mohli pohodlne zit, a nic neriskovat. Ale vsetci maju v sebe taky maly plamen, ktory sa da prebudit, takze nikoho neodsudzujem, niekto na to pride, niekto nie. Len sa snazim ludi v tom prebudzani toho plamena podporit.


 

 

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 myšlienky “Kapitalizmus, obchodovanie na burze a ako do toho zapadám

  • Daniel

    Kapitalizmus sam o sebe je len ideologia, resp ideologicke a tak trocchu populisticke oznacenie dnesneho systemu.

    Kazdy sa potrebujeme o sebe pripadne o svoju rodinu nejak postarat. Zaistit potrebne veci s tym spojene. Na to abych clovek vsetko toto zaistil musi nejak pracovat – nieco produkovat, vytvorit nejaku hodnotu.Musime ist s kozou na trh a najst niekoho kdo nam za to zaplati. V tomto smere sme, aj ked sa to niekomu moze nezdat, proste vsetci kapitalisti. Alebo inak povedane potrebujeme k zivotu trh. A trh je vsetko kde sa prerozdeluju nejake obmedzene zdroje. Vzdy a kazdy z nas bude prirodzene chciet z toho kolaca pre seba ukusnut. Kdo nie, neprezie. Resp v dnesnom „kapitalizme“ najskor dostane nejaku davku ktora mu umozni prezit. A ten clovek potom casto rozprava aj ako je proti systemu ale bez neho by neprezil. Na konci sa proste prerozdeluje a je jedno ako si to kdo chce nazvat.

    Druha stranka mince je, ze nikdo este nezmenil svet k lepsiemu bez toho, aby mal vliv. Zoberte si takeho Janecka z RSJ trading. Zalozil v cechach velmi uspesnu nadaciu proti korupcii a angauje sa v iniciative pre lepsiu spolocnost – Pozitivni evoluce. Myslim ze do toho investoval vela svojich prostriedkov. A kde ich vzal? Na buzach po celom svete jeho systemu vytvoria cca 1mld Czk kazdy rok. Niekoho o tie peniaze obral, ale pouziva ich pre lepsi svet a to je dobre. Mozno ich bere prave z toho zleho systemu a pouziva ich proti nemu.

    Takze ziadne obavy a hlavne ziadne ideologie. Kapitalizmus neni – je to len predstava tych ktory chcu za kazdu cenu bojovat s niecim a s niekym, Ukazat ako je niekdo zly. Najlepsie American ktory sa to vsetko zle ale pernamentne uci od nas:)

    Zarob na trhu s derivatmi a peniaze utrat u farmara, podpor predaca v ulici a urob party pre znamych. Nic zle nebudes robit.