vydavky na cestovanie lukas cech

Kolko stojí život na ceste – výdavky a príjmy JÚN 2013 2


Trochu oneskorený článok o výdavkoch v júni… 🙂 Celkom priemerný mesiac, čo sa výdavkov týka, jediná pálka navyše bolo ročné cestovné poistenie. Ale aj tak život lacnejší, ako u nás doma…

Ak to čítaš poprvýkrát, tak nech sa páči, krátke vysvetlenie, ako to funguje. Ak to už poznáš, tak preskoč rovno na tabuľku dole.

Môj štýl života na cestách sa v posledných mesiacoch zmenil – mojím cieľom už nie je ušetriť za každú cenu, ale žiť plnohodnotný a slobodný život, bez zbytočných vymožeností, kdekoľvek chcem. Niekedy to znamená aj lacno (napríklad s opicami v džungli), ale niekedy to znamená priplatiť si.

Viac o tom v tomto článku.

Keďže som poriadny šprt, tak mám na to všetko peknú tabuľku, všetko si zapisujem najprv do zápisníka a potom to hodím do tabuľky na Google Drive (takže to je dostupné všade, či mám svoj laptop alebo nie). Výdavky si rozdeľujem do týchto kategórií:

  1. Strava
  2. Transport
  3. Drinky, party a pod.
  4. Ubytovanie
  5. Aktivity
  6. Inkasá
  7. Donácie (dary)
  8. Ostatné

Takto dobre viem, kde míňam priveľa, či si mám pritiahnuť opasok, či robiť menej turistických aktivít alebo si dať menej pív. Toto je jedna z najdôležitejších vecí keď cestuješ dlhodobo – vedieť koľko míňaš, lebo toto nie je týždňová dovolenka, ale dlhodobý životný štýl. Toľko koľko minieš na týždňovej dovolenke nemôžeš míňať mesiace alebo roky.


vydavky na cestovanie lukas cechSkoro celý mesiac som strávil v Uruguayi, čiže výdavky sú podobné článku o výdavkoch v Uruguayi. Koniec mesiaca som strávil cestovaním v Brazílii, tak transport a ubytovanie sa navýšilo, pretože som nestopoval.

Takisto som v Santa Maria, Brasil spravil amatérsku chybu – nenašiel som si dopredu hostel, prišiel som tam naslepo o polnoci… Keby to bolo cez deň, tak nevadí, ale v noci nie je až také bezpečné potulovať sa po meste a hľadať ubytko. Takže som to najprv riskol a trochu sa potuloval, a keď som potom nenašiel nič lacné, tak som skončil v jedinom drahšom hoteli nablízku. Ale výdavky na cestovanie 587 EUR sú v pohode – lacnejšie, ako žiť doma a nevidieť nič ;).

Už si si asi všimol, že to vyzerá trochu ináč. Upravil som tabuľku, aby ti ukázala len to, čo je pre teba z pohľadu cestovateľa dôležité – takže preto nový riadok „Len Cestovanie“. Z toho som vynechal veci ako poplatky za tetovanie, moje knihy, elektronické vecičky a podobne – pretože nie každý si ich kúpi, ale každý bude cestovať, stravovať sa a platiť za ubytovanie.

Pod „Ostatné“ sa skrýva 280 EUR cestovné poistenie, keďže cestujem už vyše roka, tak som si musel kúpiť ďalší rok. Kúpil som ho cez Globelink. Je to jedno z najlacnejších celoročných poistení, aké som našiel a pokrýva všetko, čo potrebujem.

Takisto si si určite všimol novú sekciu „Donácie“ – keďže nemôžem spraviť tento svet lepší len sám, vyberám si organizácie, ktoré majú oveľa väčší dosah a vplyv, alebo ľudí, ktorí to robia tiež, a finančne ich podporím. Buď to mesačné pravidelné donácie, alebo jednorázovky. Takže tento mesiac:

  • 50 EUR – donácia pre Martina Knitla, cestovateľa, ktorý o svojich cestách napísal knihu: http://www.indiegogo.com/projects/two-books-about-year-long-journey, a takisto organizuje festival cestovateľov na Slovensku.
  • 37 EUR – mesačná donácia pre PETA, najväčšiu organizáciu za práva zvierat na svete s veľmi dobrými kampaňami, výsledkami a históriou.
  • 30 EUR – ďalšiemu cestovateľovi, ktorý sa vydal svetom stopom: http://www.hogy.sk/
  • 12 EUR – projekt UNITY – film o ľudstve, tomto svete, a čo musíme spraviť, aby sme zlepšili budúcnosť pre nás a našich „spolubývajúcich“ na tejto planéte – ostatné živé tvory

Ináč bol tento mesiac normálny, žiadne ďalšie super zaujímavé veci. Ak si to náhodou prešvihol, tak tu sú moje posledné články a novinky:

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 myšlienky “Kolko stojí život na ceste – výdavky a príjmy JÚN 2013