vychod slnka uruguay

Ďalší krok k samostatnosti – investuj svoj čas do správnych vecí 10


Každý z nás máme to isté množstvo času každý deň. Ale niekto ho využije veľmi efektívne, niekto ho premrhá na zbytočnosti. Väčšina z nás je niekde v strede. Týka sa to aj teba. Čítaj ďalej, a dozvieš sa, ako zmeniť svoje zmýšľanie a rutinu, aby si investoval viac času do seba a dobrých vecí, a menej na zbytočnosti.

Nedávno som si uvedomil, koľko času strávim rozmýšľaním nad sebou, nad svojimi možnosťami, nad tým, ako zlepšiť seba, svoj život, ako si zarobiť a žiť slobodne. Strávim nad tým veľa času. Vlastne celé dni, stále sa pristihujem pri hľadaní príležitostí, plánovaní, skúšaní. A je to skvelé – pretože všetok svoj čas investujem do seba a vecí, ktoré prospievajú mne alebo môjmu okoliu.

Myslíš, že tvoj čas využívaš efektívne? Zamysli sa:

  • koľko hodín denne stráviš robením vecí bez rozmýšľania – v tzv. auto-pilotovi?
  • koľko hodín denne stráviš pracovaním na veciach, na ktorých ti nezáleží?
  • koľko hodín stráviš nudením sa v buse, vlaku alebo v zápche?
  • koľko času denne stráviš čumením na telku – tie isté relácie, seriály, správy o katastrofách, vraždách a politike?
  • koľko času denne stráviš hraním hier na PC alebo TV?
  • koľko času denne stráviš rozčuľovaním sa nad vecami, ktoré nemôžeš ovplyvniť, alebo ktoré v živote nemusíš mať?

Všetky tieto aktivity sú mrhaním času – pasívne zabíjanie času. Môžeš namietať, že napríklad hraním hier, si precvičuješ svoje schopnosti riešiť problémy, koordináciu a podobne. Ale myslím, že to si telka je na nicprecvičíš lepšie športom, alebo riešením ozajstných problémov – čo takisto prichádza aj s inými pozitívnymi efektami. O pozeraní telky nebudem veľa – telka je úplná strata času – čumieť na seriály o vymyslených ľuďoch a rozčuľovať sa nad ich vymyslenými problémami? Alebo pozerať správy, ktoré ti len ukážu všetky škándály zo sveta, nie to, že svet je plný úžasných vecí, nie každý ťa chce znásilniť, okradnúť alebo podviesť.

Tvoj čas uplynie tak či tak – tak prečo ho zabíjať pasívnymi vecami, keď môžeš žiť naplno?

Výsledkom týchto aktivít nie je nič. Keď skončí ten seriál, správy, film, hra, tak nemáš v rukách nič užitočné, nezlepšil si svoju alebo niekoho situáciu. Že si sa niečo naučil? Napríklad, že politici sú stále neschopní, že na zabitie draka potrebuješ stlačiť XOOtrojuholníkXkockaX? Skvele, to sa ti v živote veľmi zíde. 

To, že sa pri týchto aktivitách cítiš dobre, neznamená, že ti prospievajú. Náš mozog je naprogramovaný tak, že si vyberie aktivity s najmenším rizikom alebo námahou. Prečo? Evolúcia a sebazáchova. Našim génom ide len o jedno – reprodukovať sa. Dosiahnu to tak, že naše telo chránia pred smrťou a rizikami. Takže „od prírody“ sme automaticky najbezpečnejší v obývačke pred telkou. Náš mozog nás dokonca obdarí pozitívnymi chemikáliami, ktoré majú na starosť dobrý pocit, keď robíme tieto neproduktívne veci. (ale aj veľmi bezpečné veci z hľadiska sebazáchovy.)

To ale nie je dôvod, prečo by sme sa mali zavrieť do obývačky a nikam nevykročiť. Takýto život je prázdny, o ničom. Zaujímavý a plný život začína, keď sa donútime z našej bezpečnej bubliny vyjsť…..

Tieto neužitočné aktivity si môžeš rozdeliť do dvoch skupín:

Nepotrebné aktivity – rozptýlenia – telka, hry, magazíny o ničom – bulvár, celebrity, rozčuľovanie sa nad vecami, ktoré nemôžeš ovplyvniť, alebo ich môžeš ľahko zo života eliminovať. A veľa ďalších – zamysli sa nad svojím typickým týždňom, a uvidíš že toho nájdeš viac. Ktoré tvoje aktivity nemajú žiaden výsledok – produkt, zárobok, dobrý čin, vedomosť?

Dočasne potrebné aktivity – práca, ktorá ťa nebaví, cestovanie do a z práce, čakanie v rade na vybavenie nejakých papierov.

K tomuto rozdeleniu sa vrátime o chvíľu.

Teraz sa spýtaj sám seba:

  • kedy si naposledy skúsil nejaký nový projekt
  • kedy si si naposledy zarobil peniaze svojou šikovnosťou?
  • kedy si sa naposledy naučil niečo užitočné?
  • kedy si naposledy svojimi činmi spravil niekoho šťastným, alebo im pomohol (ľudia, zvieratá)
  • kedy si naposledy spravil niečo, čo spravilo tento svet lepším?
  • kedy si naposledy spravil niečo, po čom si sa cítil naplnený? (okrem prežierania sa 😀 )

Všetky tieto aktivity sú dobrým využívaním času. Ak investuješ čas do nich, tak niečo tvoríš, zarábaš, pomáhaš, učíš sa – výsledkom týchto aktivít je niečo užitočné, dobré.

Áno, použil som frázu investovať čas. Pretože čas vidím ako môj kapitál, ktorý sa postupne míňa, je obmedzený, a je len na mne, či ho vuyžijem plnohodnotne, alebo premrhám. Je to ako dostať 100 EUR. Keď ich minieš na zaplatenie faktúr, cestovného alebo na nové trenky, tak z toho veľa potešenia mať nebudeš. Ale keď ich minieš na výlet do Tatier, kurz, knihu a pod., ktoré ti dajú nové vedomosti, tak z toho budeš mať dobrý pocit.

Tak sa pozeraj na svoj čas každý deň, ako na týchto 100 EUR, a snaž sa investovať ho do vecí, z ktorých budeš mať pocit zadosťučinenia a naplnenia.

Vráťme sa k neužitočným aktivitám. Rozdelil si si ich na:

Nepotrebné aktivity – rozptýlenia

Dočasne potrebné aktivity

Najprv si zober nepotrebné aktivity – a hneď na nich zabudni! Jasne, že to je len také jednoduché, nečakal si predsa 20 stranový manuál na to, ako prestať čumieť do telky. Vypni ju. Hotovo.

A už máš aspoň 3 hodiny denne, ktoré môžeš využiť na lepšie veci – začni sa učiť hru na gitare, začni športovať, začni karate, čítať, učiť sa HTML – čokoľvek, čo ťa obohatí, čo môžeš neskôr využiť na zlepšenie svojho života.

Vymaž so svojho života tieto rozptýlenia a začni tento čas investovať, namiesto mrhania.

Teraz si zober dočasne potrebné aktivity – tieto potrebuješ teraz, pretože musíš si nejako zarobiť na stravu, ubytovanie pre svoju budúcnosť. Ale je dôležité ich vidieť takto – ako dočasné aktivity. Ako prostriedok na získanie tvojho sna. Po nich spravíš niečo, čo ťa naozaj baví. Takže si urči svoj cieľ, napríklad ušetriť 3000 EUR, aby si mohol dať výpoveď a byť pokrytý na istú dobu, kým skúsiš pracovať pre seba samého.

Takisto tu sú aktivity, ktoré môžeš využiť oveľa efektívnejšie – v autobuse alebo vlaku, na ceste do práce čítaj knihy, ktoré ťa niečo naučia. Alebo rozmýšľaj nad svojou budúcnosťou – plánuj projekty, zapisuj si čo potrebuješ, koho potrebuješ. Tento čas môžeš využiť na vŕtanie v nose a očumovaní ľudí, alebo na projektovanie svojej budúcnosti.

Investovanie času do užitočných aktivít sa takto postupne stane automatickým – nebude to pre teba sebazapieranie, ale samozrejmá vec.

Niekedy som sa musel nútiť, aby som pracoval a nepozeral toľko Big Bang Theory. Dnes sa musím nútiť, aby som si oddýchol od nových projektov, učenia sa nových jazykov a pracovania, a pozrel si nejaký ten Big Bang Theory.

Keď pracujem, čítam a tvorím, tak sa cítim skvele. Keď mám niekedy opicu a som lenivý, premrhám čas na internete alebo pozeraním filmov, tak sa cítim blbo a prázdno.

Tak čo povieš – si schopný investovať čas do dobrých vecí a prestať ho mrhať na zbytočnosti? Ak áno, sprav prvý krok a napíš nám tvoj cieľ do komentárov. Napríklad „prestanem čumieť telku a začnem namiesto toho čítať.“

Na čo čakáš – začni teraz. Tvoj kapitál sa míňa každou sekundou ;).

vychod slnka uruguay

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 myšlienky “Ďalší krok k samostatnosti – investuj svoj čas do správnych vecí

  • Maťa

    ahoj 🙂 az som sa skoro prefackala za to,ked som si uvedomila,kolko tych zbytocnosti robim len pre to,ze som poslednu dobu leniva… 😀 o tyzden nabieham zase na rezim pracovneho vytazenia spojeneho so zabavou ako minulu zimu,ale s jednym rozdielom-zimmerstunde nebudem travit spanim vdaka prebdenym nociam s pivom v ruke,ale budem zbierat informacie o backpackingu a snazit sa nadobudnut nejake zaklady spanielciny (ano-snazit,bo hoci sa rychlo ucim cudzie jazyky,samouk rozhodne neni som)…a zarobene peniazky miniem na plnenie si svojich cestovatelskych snov…mimochodom,dost ta obdivujem za tvoj zivotny styl,na mna je az prilis „prirodny“ 😛 napriek tomu si mi inspiraciou na hladanie moznosti ako si privyrobit pocas cestovania,ked clovek nema desattisicovy kapital 🙂 vela uspechov praje novy citatel tvojho blogu 😉

    • admin

      Ahoj Mata!

      dik za komentar, tesi ma, ze si sa takto rozhodla a skusis si to po svojom, a ze si sa inspirovala aj tu :).

      drzim palce a prajem stastnu cestu!
      Lukas

  • Veronika

    súhlas ale som rada že na otázky ktoré tam máš typu: „kedy si si zarobil niečo svojou šikovnosťou“ pomohol zvieratkám a pod…skúsil niečo nové si môžem aspon an časť odpovedať že nedávno a vyšlo mi to…:D:D:D a uznávam čumenie do telky lebo „sa mi dnes nic nechce“ je totálna hluposť…:) jaj milujem tvoje článočky…:D

  • Dano

    Je to presne tak ako pises. Dlho som bojoval s tymto problemom. A dlho som ani nevdel prist na to preco sa casto citim taky nenaplneny alebo v depke. A je to naozaj o tom, ze treba byt skor aktivny ako pasivny. Ze uz ta prirodzenost, od sameho seba, niekde hlboko vo vnutri ti napovie co je prirodzene a co nie. Tiez mi pride uplne hlupe ako sa niekto stazuje, nech uz je to nacokolvek. Veci, ktore mozem ovplyvnit sa snazim ovplyvnit, veci, ktore neovplyvnim tak na ne kaslem. Ono, iste, lahko sa mi to vsetko pise, ale niekedy je to tazky boj s tou mojou pohodlnou polovicou. 🙂 Asi ani netreba pracovat na nejakej discipline, ale musi to byt mozno take uplne vnutorne uvedomenie si zmyslu toho celeho a potom sa clovek do tych veci nemusi nutit. Ale z casu na cas take polenosenie neuskodi (alebo ano? :)).

    • Lukas Cech

      Nazdar Dano,

      tak tak, mudro si to napisal. Ano, z casu na cas take polenosenie neuskodi – clovek sa moze odmenit za tazku pracu :). Kym sme si vedomi, ze to je polenosenie, ako odmena za nieco, co sme pre seba spravili, tak to je dobre. Udrzi to taky balanc. Len nech to nezacne prevazovat tym lenosenim a bez dovodu…

  • Peter Kincel

    V podstate s článkom súhlasím, okrem toho, že seriály (prípadne filmy) sú stratou času. Okrem toho, že sa kvôli nim zväčšil môj záujem o kinematografiu, filmovú kultúru a umenie, či cestovanie, som sa prostredníctvom seriálov naučil angličtinu, ktorú som sa tak v živote nemusel v škole, či popri práci bifľovať. Takže človek vlastne pozerá na niečo, čo ho baví a popritom sa naučí cudziu reč. Množstvo známych sa naučilo angličtinu a nemčinu práve týmto spôsobom. Samozrejme toto neplatí v prípade, keď človek pozerá všetko dabované, alebo pozerá tie somariny čo chodia každý večer v telke 🙂

    • Lukas Cech

      Nazdar Peter – dobry postreh, mas pravdu. Ked pozeras telku s istym cielom, ktory ta obohati – spoznat svet (dokumentarne filmy) alebo naucit sa jazyk, tak to je o inom – pretoze to co robis, nie je prázdne „cumenie do telky“, zabijanie casu, ale vyuzivanie telky na zlepsovanie svojej osoby. A to uz patri pod dobre investovany cas :).

      Bacha ale na to, kolko dobreho z toho plynie vs kolko casu nad tym stravis – z telky sa naucis jazyk do istej miery a velmi pomaly. Za mesiac zivota v krajine, ktora hovori tym istym jazykom, sa naucis ovela viac. Pretoze niekedy prave taketo odovodnenia nas drzia vzadu a v pohodli obyvacky…..

  • Pimentona

    Zaujímavá myšlienka, že „…náš mozog je naprogramovaný tak, že si vyberie aktivity s najmenším rizikom alebo námahou“. Smutne konštatujem, že je to tak. Ľudia sa sťažujú, že majú málo času a pritom sa nevedia kriticky pozrieť na to ako svoj čas trávia, chýba im akási časový sebareflexia.

    • Lukas Cech

      Ahoj Simona, dik za komentar – presne tak. Ludia stravia tolko casu napriklad hundranim aky je ich zivot tazky a neda sa zmenit alebo inymi zbytocnymi aktivitami. Ale keby ten cas stravili namiesto hundrania, pracovanim na zlepseni zivota…… tak by nemali o com hundrat 🙂

      Problem je v schopnosti zastavit sa a zamysliet sa nad tym. Pretoze vacsina ludi je zaseknuta v zacarovanom kruhu, a nemaju cas alebo chut zastavit sa. Je to tazky krok – priznat si, ze nieco nefunguje, a rozhodnut sa to zmenit. Ale oplati sa.