psi v uruguayi

Uruguay – tiché pláže, stopovanie, koniec sveta a 3. svetová vojna


Nevedel som čo čakať od Uruguay, ale po mesiaci mám na Uruguay veľmi dobré spomienky, a niekoľko veľmi bizarných….

Začnem tými dobrými spomienkami… na bizarné si počkaj až do konca…

Medzi prvé dobré spomienky patria ľudia – veľmi zrelaxovaní, nič ich nerozhádže, a chcú ti pomôcť (viac, ako som zažil v ostatných krajinách Južnej Ameriky). Či už je to Alvaro, ktorý mňa a kámošku Carmen z Mexika zobral stopom a potom nám ponúkol svoj dovolenkový dom pri pláži, alebo ľudia na ulici, ktorí sa neboja očného kontaktu a pozdravia ti ako prví, pracovníčka v cestovke, ktorá sa ponúkne postrážiť ti batožinu zdarma, predavačka, ktorá mi nabila laptop a foťák vo svojom obchode alebo Guillermo,

hitchhiking Uruguay

Guillermo, môj osobny šofér 🙂

ktorý ma zobral stopom, spravil mi osobnú prehliadku celého Montevideo a potom ma vyhodil priamo pred dverami môjho hostelu.

Ďalšou dobrou spomienkou sú krásne a hlavne prázdne pláže. Bol som tu mimo sezóny, v zime, takže všade to bolo vyľudnené. Samozrejme, je tu v zime chladnejšie, ale pláže sú stále slnečné. Na slnku sa teplota vyšplhá na 20-25 stupňov, takže pohoda. V noci to ale spadne na 5-10 stupňov…. ale má to svoje výhody a odporúčam tu prísť v tomto období, pretože:

Všetko je lacnejšie – v hosteloch zaplatíš asi polovičnú cenu, v porovnaní s letnou cenou.
Dovolíš si drahší hostel alebo miesto, za nižšiu cenu. Ako napríklad hostel La casa de las boyas, kde som zaplatil 15 USD namiesto 35 USD (ktoré som si nakoniec zjednal na 13 USD na noc :))
A ako skrytý bonus, som mal skoro celý hostel len pre seba – z 14 dní som mal spoločnosť asi 7. Zvyšok času som mal všetko pre seba, ako taký vlastný byt, s internetom, desiatou a upratovaním zdarma a to všetko 100m od krásnej pláže.

Kľud a ticho na plážach – nemám rád plné pláže, kde človek nemá kam stúpiť, pretože sú plné škvariacich sa tiel. Takže byť na popreží Uruguaya v zime je to najlepšie, ak sa na to pozeráš ako ja. Väčšinou som bol na pláži sám, alebo tam boli dvaja ďalší, asi tak o kilometer ďalej odo mňa :).

plaz uruguay cabo polonio

Už keď som pri tých plážach, tak spomienky na jednu mi stále vyhodia úsmev na tvár. Ako som ale spomenul v tomto videu, nepoviem ti jej meno. Je to tichá dedinka pri pláži, a jej čaro spočíva v tom, že o tom málo ľudí vie. Ale neboj, keď do Uruguaya zavítaľ, tak sa o tom dopočuješ, alebo si to nájdeš.

V tejto dedinke má Carmen známeho, ktorý nám na týždeň prepožičal svoju chatku. Je to chata pri plazi uruguaytaký drevený domček bez elektriny, s vodou zo studne vonku. Tam sme relaxovali celé dni, a najlepšie na tom bolo, že sme mali nečakanú spoločnosť. Hneď v prvú noc k nám prišla mačka, vyzerala hladná, tak sme ju nakŕmili a pozvali dnu. Celú noc strávila s nami, a ráno sa vypýtala von. Jasne, treba jej na záchod, alebo už nás má dosť, tak chce ísť von. Také sú mačky, myslel som si. O hoďku sa ale vrátil s jedným drobným (ale veľmi hlučným) mačiatkom – priviedla ho priamo do vnútra, tam, kde spala celú noc :). Aké milé – prvú noc si nás otestovala, a keď bola spokojná, že sme bezpeční a neublížime, tak priniesla aj svoju malú. Ostali s nami celý týždeň. Mačiatko si obľúbilo spraviť si svoju siestu v mojom lone, kým som ja čítal. Pri odchode som im našiel iný dom, ktorý bol opustený, mal niekoľko dier, kadiaľ mohli prechádzať mačky, ale okolité psy sa tam nedostali.

Prvých pár dní sme však nemali žiadne žrádlo pre mačky – len ovocie a zeleninu… Na moje prekvapenie, obe mačky s radosťou zbaštili všetko – quinoa, fazuľu dokonca nakrájanú surovú tekvicu. Mačky vegánky, žeby? Ale nie, po dvoch dňoch som im kúpil normálne žrádlo…. Aj tak ale jedli stále a všetko – akoby sa chceli naplniť predtým, než odídeme. Na horšie časy :).

macky v uruguayi

Ďalším spestrením boli už spomínané psy – je ich v Uruguayi neúrekom, ale takisto sa tu o nich dobre starajú. Na pláži som si jeden deň, pri rannom behu, našiel kámoša, ktorý potom v noci strážil naše dvere (do vnútra som ho pustil len keď tam nebolo mačiatko…).

psi v uruguayi

Kámoš pejsek si stále našiel nejakú zaujímavú pozíciu..

O stopovaní som napísal osobitný článok – Stopom cez Uruguay.
 

Ok, tak teraz tie bizarné spomienky…. V Punta Del Diablo, kde som strávil 14 dní, prišiel do hostelu 63 ročný týpek z Kanady. Taký hipík, ktorý celý život cestuje. Super, povedal som si, prečo nie. AAAAAAale, to som nevedel, že týpek je maniak do všelijakých predpovedí konca sveta (či už náboženských proroctiev, alebo novodobých sprisahaní). A takisto nemrhá čas – behom prvých 5 minút čo sme sa poznali mi povedal, že túto jeseň sa zrúti svetová ekonómia, internet a príde nás súdiť boh…. A že tretia svetová je len za rohom. A že každý jeho krok vedie boh, že on žiadne rozhodnutia nerobí.

Celý deň strávil na svojom laptope. Na čom nie je nič zlé, ja to robím tiež. Ale on laptop nemal, aby niečo tvoril, písal alebo zarábal na živobytie, nie. Od 10 rána asi tak do polnoci vkuse čítal kadejaké stránky o sprisahaniach. A veľmi rád mi o všetkých tých novinkách aj povedal, takže som 5 dní vkuse počúval o politickom dianí vo svete, a ako to všetko spolu súvisí a skončí ako tretia svetová….

Ale neboj, nevymyl mi mozog :). Bol to veľmi milý človek, ktorý by neublížil ani muške, jedol veľmi zdravo – žiadne mäso a produkty masovej produkcie, len strávil trochu priveľa času na tých svojich sprisahaniach… A neboj, tretia svetová nehrozí!
Ešte taká perlička na koniec – v Uruguayi sa pije najviac maté. Pije to to každý, či šoféruje, či kráča po ulici, každý a všade. Neveril som ale keď mi domáci povedali, že všetka yerba maté (sušený čaj) pochádza z Brazílie alebo Argentíny, a veľmi málo z Uruguaya. To je tak, ako keby u nás dovážali Slivovicu z Poľska.

Posledná vec, čo sa Uruguaya týka je, že okrem pláží, gaucho kultúry (ranče a farmári na koňoch) a milých ľudí tu nie je veľa čo vidieť. Gaucho kultúra môže byť pre niekoho zaujímavá, mňa to však neláka – je to všetko postavené na zabíjaní zvierat, tak to s radosťou preskočím.

Celá krajina je jedno veľké pole, kde sa pasú kravy, je tu málo lesov (všetko vyrúbané na agrikultúru a veľký export zabitých kráv. Asi tak 12 miliónov kráv na 3 milióny obyvateľov…). Celý Uruguay je jedna veľká planina – žiadne veľkolepé hory.

Ale východné pobrežie, Colónia del Sacramento a Montevideo stoja za to si pozrieť.

Ok, teraz prepínam mozog zo španielčiny do portugalčiny v Brazílii :).

Viac fotiek natiahnem o pár dní na Facebooku.

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *