kolko stoji cestovanie

Kolko stoji zivot na ceste – vydavky a prijmy JANUAR 2013 4


Rozhodol som sa moje clanky o vydavkoch na cestach trochu zmenit – namiesto jedneho clanku na kazdu krajinu, pridam aj mesacne suhrny. Vela z vas mi povedalo, ze je to uzitocne info, takze takto sa s vami o to podelim castejsie.

Takze nech sa paci, Januar 2013. (pisem to v internet kafe v Bolivii, takze ziadna slovenska klavesnica, ziadne makcene a podobne. Tie povazujem aj tak za zbytocne, slovencina je prilis komplikovana, zbytocne 🙂 )

Ak to čítaš poprvýkrát, tak nech sa páči, krátke vysvetlenie, ako to funguje. Ak to už poznáš, tak preskoč rovno na tabuľku dole.

Keďže som poriadny šprt, tak mám na to všetko peknú tabuľku, všetko si zapisujem najprv do zápisníka a potom to hodím do tabuľky na Google Drive (takže to je dostupné všade, či mám svoj laptop alebo nie). Výdavky si rozdeľujem do týchto kategórií:

  1. Strava
  2. Transport
  3. Drinky, party a pod.
  4. Ubytovanie
  5. Aktivity
  6. Inkasá
  7. Ostatné

Takto dobre viem, kde míňam priveľa, či si mám pritiahnuť opasok, či robiť menej turistických aktivít alebo si dať menej pív. Toto je jedna z najdôležitejších vecí keď cestuješ dlhodobo – vedieť koľko míňaš, lebo toto nie je týždňová dovolenka, ale dlhodobý životný štýl. Toľko koľko minieš na týždňovej dovolenke nemôžeš míňať mesiace alebo roky.

kolko stoji cestovanie  Januar bol dobry mesiac. Usetril som skoro na vsetkom, okrem ubytovania a aktivit. A podarilo sa mi zarobit peknu sumu, takze stale v pluse.

Ubytovanie a Aktivity – tam som rozdelil 50/50 poplatok za Parque Machia – 310 EUR, kde som pracoval s pumou ako dobrovolnik. Viac o tom v novom clanku neskor.

Na akciach sa mi podarilo zarobit viac ako bezne, pretoze koniec roka sa pre iste firmy da lahko odhadnut, tak som naplanoval niekolko transakcii, ktore mi vysli. Happy days :).

Na vsetko ostatne som minul menej, pretoze som cely mesiac stravil v Parque Machia, necestoval som vela, strava bola lacna, nechodil som do barov (namiesto toho sme si kupili 10 litrovu bandasku rumu za 11 EUR, alebo 1 EUR za liter :D…)

Napisem o tom viac v clanku o kompletnych vydavkov v Bolivii, ale tak kratko, v Bolivii je zivot velmi lacny, ak sa clovek vyhne turistickym miestam a atrakciam. V miestnych restauraciach su jedla lacne, na trhovisku si clovek nakupi zeleninu a ovocie skoro za nic. Turisticke restiky a atrakcie su velmi drahe, drahsie ako Peru alebo Ecuador.

Daj mi vediet ak mas nejake otazky ohladom vydavkov na cestach, alebo nejake pripomienky.

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

4 myšlienky “Kolko stoji zivot na ceste – vydavky a prijmy JANUAR 2013