Ecuador 8


Strávil som niečo vyše troch mesiacov v Ecuadore, cestoval som hore, dole, na každú stranu, tak sa pokúsim túto úžasnú krajinu zhrnúť do jedného krátkeho článku.

jazero v kratere sopky quilotoa ecuador

Jazero v krátere sopky v Ecuadore Quilotoa. Jedno z najlepších miest na stanovanie.

Príroda

Ecuador je jedna z krajín s najväčšou biodiverzitou na svete – na pomery Južnej Ameriky to je malá krajina, ale nájdete tu všetky možné klímy:

  • pláže s bielym pieskom a príjemnou teplotou deň a noc
  • hory so sopkami, siahajúce do výšky 6310 metrov nad morom
  • amazónsku džungľu s dusným, vlhkým a teplým počasím a veľkým množstvom živočíchov
  • Galapagos, ktoré sú uzatvoreným biosystémom 1000km od Ecuadoru, uprostred pacifického oceánu. Viac o Galapagos v mojom článku Galapagos na vlastnú päsť.

A ja som mal to šťastie žiť v každej z nich.

Najlepšie na Ecuadore je veľkosť krajiny – v porovnaní z ostatnými na tomto kontinente, je to malá krajina, takže môžete behom niekoľkých hodín autobusom prejsť z vlhkej džungle  (La Amazonía) do vysokých hôr (La Sierra), 3000 a viac metrov nad morom, a potom zasa za nejakých 6 hodín zísť dole na pláž (La Costa).

The Amazon plain in Ecuador

Strávil som mesiac v džungli, asi 40 minút od brány do džungle – mesta Puyo. V tejto klíme je dusno, prší skoro každý deň, ale len na chvíľu a potom silné slnko vysuší všetko, kam sa dostane. Džungľa je plná života, pod nohami, nad vami, veľa hmyzu a zvierat. Cez deň je slnko silné, a pretože tu to je tak blízko ekvátoru, tak aj nebezpečné, nás európanov spáli za okamih. Takisto si človek musí zvyknúť na všetky možné typy hmyzu, ktoré si na vás chcú vyliezť, alebo  pochutnať – bez komárov a štípajúcich mušiek ani na krok!

 

Tu takisto nájdeš najväčšie množstvo zvierat, rôzne druhy opíc, hady, veľké papagáje, a množstvo iných tvorov, ktorých meno si nepamätám….

squirrel monkey

Moje obľúbené – Ardillo Monos (Opičky veveričky…)

Len 4 hodiny jazdy autobusom sa prenesiete do nového sveta – 2000 až 3000 mnm, po kľukatej ceste (po ktorej si šoféri autobusov pekne frčia…). Vitajte v krajine sopiek, ohromných hôr a krajine, na ktorú sa budete pozerať s otvorenými ústami. Tu nájdete jedno z najvyššie postavených hlavných miest na svete – Quito. Tu som aj pristál, a hneď som zistil ako sa človek

Ecuador vyhlad z hory punay

cíti s nedostatkom kyslíka, pretože pri skoro 3000 metroch nad morom, keď človek vystúpi z lietadla, to je už cítiť. Len som si zbehol dole schodmi a už som lapal dych!

 

Počasie tu je stále príjemné na naše pomery, cez deň je horúco, ale v noci sa schladí asi na 10 stupňov. Na výber je veľké množstvo aktivít, šplhanie sa na sopky

, splavovanie riek, spúšťanie sa po lane ponad veľké kaňony a treking po horách, ktoré ti zoberú slová.

 

Tu som našiel ten najkrajší západ slnka, aký som zatiaľ videl:

ecuador zapad slnka na vrchu Puñay

Západ slnka na hore Puñay

Keď už máš dosť hôr, skoč si na autobus a za nejakých 6 hodín si prejdeš na pláže, kde je stále 25-30 stupňov, teplá morská voda a zaneprázdnené pláže s hlasnou hudbou, ako Atacames alebo Esmeraldas, ale takisto tichšie pláže ako Súa alebo Mompiche. Tu skoro nikdy neprší, takže je to super na stanovanie, sedenie pri pláži a usrkávanie čerstvého kokosového džúsu. Ak chcete niečo zažiť, máte tu na výber nejaké vodné športy, môžte ísť pozorovať veľryby, ktoré len pár kilometrov od pláže predvádzajú svoje mohutné telá.

Súa beach, Ecuador

Celkovo je Ecuador perfektná krajina na zažitie veľa vecí, za málo času – pretože je to všetko relatívne blízko. Ale je tu toľko vecí, že tu budeš chceť ostať veľmi dlho…

Ľudia

Ľudia v Ecuadore sú ako klíma tejto krajiny – rozdelení do niekoľkých skupín.

Ľudia, ktorí žijú pri pobreží – costeños, sú viacej otvorení a menej hanbliví, skôr sa ti prihovoria. Takisto je tu väčší mix ľudí z Karibiku, Afriky a podobne, čo sa odzrkadľuje aj v kultúre – hudba má nádych karibiku, tance sú rýchlejšie a viac telo na telo.

Ľudia žijúci v horách, v okolí mesta Quito sú trochu viac rezervovaní – to takisto záleží od toho, či sú mestizos (španielskeho pôvodu), ktorí sú otvorenejší, alebo pôvodní Ecuadorčania, ktorí sú viacej hanbliví. Medzi mestizos a cestovateľmi je trochu väčšia kultúrna bariéra, takže sa konverzácia naväzuje ťažšie, ale stále si s nimi môžte pokecať o počasí a ich krajine 🙂

 

Potom tu sú ľudia žijúci blízko džungle, tí sú priateľskejší, nie až tak ako na pobreží, ale takisto je tu život menej vyvinutý  – mestá sú ako veľké dediny, je tu veľa malých stánkov a trhov a život je jednoduchší. A takisto tu radi oslavujú každú príležitosť…. tak ako my na Slovensku 🙂

Ľudia v Ecuadore

Viacmenej, ľudia v Ecuadore sú takí ako Slováci, v hĺbke duše, len majú iné zvyky a kultúru, ale je to taká istá skupina ľudí, ktorí si radi užijú, posrandujú, majú svoje problémy a radosti, a radi si pokecajú s cestovateľmi.

 

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

8 myšlienky “Ecuador

  • Ján Urban

    Namaste,
    Miro riešiš nejakých smiešnych 50 rokov blbosti a budúcnosť.Musíš si byť istý sám sebou a nepochybovať, ctiť si matku zem a ťudí kde sa náchádzaš a ich kultúru a zvyky a zažiješ nezaplatiteíné.
    Ja mám 58 rokov a d roku 1997 cestujem sám každý rok na bicykli väčšinou ázia, himaláje ale bolo maroko, canada,Kolumbia, bolívia,,,,,,,,,,, teraz za dva týždne letím do Ecuádoru samo aj s bicyklom na 5 mesiacov. Moja 3. skúsenosť v južnej amerike.

    Tak vela zdaru a energie Jano

    • Lukas Cech Autor príspevku

      Zdravim Jano, tak to mas pekne zariadene! Palec hore – tak to ma byt – da sa si nieco setrit na dochodok, no zaroven kvoli tomu neprestat zit a zbierat si zazitky aj dnes. Tak ako to robis 🙂

      Feliz viaje!

  • Miroslav Lopatnik

    Myslel som ,ked tam buden cojaviem 10 mesiacov,a ked teraz mam povedzme na cestu tam a spat 3000 eur,kde tam zarobím tie potrebne peniaze.Opisujes ze si pracoval za stravu a ubytko,ale to len sporadicky…myslim si, ze treba asi riskovat,a o buducnost sa velmi nestarat,Proste vycestovat,nemat strach o seba,ved bude nejak.No ale v mojom veku pred penziou 10 rokov by to bolo asi nerozumne.Velmi s tebou suhlasim,ze v 29 rokoch si treba uzit a nemysliet na tu almuznu,i ked nevieme ako bude za 30 rokov. Vies,vela ludi v mojom veku uz vzdalo takyto zivot,a skonzumneli,ale mna to priam trha do dobrodružstiev,ale zaroven mam vela obav pustit sa do nich.Ja viem,je to na mne,mozno keby som nasiel spoločníka,bolo by to jednoduchšie.Keby si mi este presnejsie napísal,ako sa tam daju s nejakuo tou istotou zarobit peniaze,okrem Bartroveho obchodu. Dakujem.

    • Lukas Cech

      S istotou sa zarobit na cestach neda nic, to by si si musel najst pracu uz pred vycestovanim. Je to v tvojom pripade tazsie, vzhladom na tvoj vek, pretoze v baroch a hosteloch hladaju skor ludi medzi 20-25r, anglicky a spanielsky hovoriacich. Inac sa da privyrobit spievanim, predavanim naramkov a pod, ale neviem ci to je nieco pre teba :). Alebo nacierno pracou na stavbach, ale to chce dlho hladat, kym sa nieco najde. Alebo ak sa vyznas s niecim, co mozes robit od hocikial (ako napriklad webdizajn), tak to je najlepsie.

      No ale na taky 3-5 mesacny vylet, ked uz mas nasetrene, tak to neber, ako minute peniaze. Pretoze urobis lepsie, ked ich minies na taku cestu, ktora ta neskutocne obohati, ako ked budes na nich sediet a setrit na nieco v buducnosti. A nakoniec ich minies ani nevies ako a na co… Ber tych 3000 EUR ako investiciu do seba, svojho poznania a rozsirenia svojho obzoru.

      Musis sa rozhodnut – bud sa na tu investiciu pozeraj tak, ako som popisal, alebo si povedz, ze si to tam nejak zarobis – potom to ale chce pripravit sa – spanielcina, anglictina, premysliet si, ake schopnosti mas, ktore mozes ponuknut ludom pocas ciest atd.

      Akokolvek sa rozhodnes – chod si za tym dobrodruzstvom, ak ta to trha 🙂 Drzim palce!

  • Miroslav Lopatnik

    Zaujimalo by ma ,nakolko som toho tiez dost pocestoval,ale len na kratko, a z financií ktore som zarobil v europe vo firmach ako zamestnanec ,teda pocas dovolenky,ktorej ja tak akurat 4-5 tyzdnov,ako sa da povedzme 3-4 mesiace cestovat myslím financne.Su to ,aj ked sa clovek uskromni velmi naročne veci…a potom co z odvodmi do poistovni,penzia,roky ktore su potrebne na zapocet penzie..
    Ved clovek sa raz vrati do vlasti,teda tam kde je evidovaný,a potom to chyba,a prenasleduju ho vseliaky pokutni uradnici a skorumpovane sudy ktore priam cakaju na takýchto ludi,hoci oni sami su zababraní spinou spolocnosti az po ….

    • Lukas Cech

      Nazdar Miro,

      tak to je vela otazok v jednej, to by bolo na cely novy clanok… ale pokusim sa v kratkosti:

      Ecuador je lacnejsi ako Slovensko, takze len ta letenka tam stoji pekny peniaz, ale zivot tam bude lacnejsi. A takisto okolite krajiny. Mna vyslo cestovanie po celej Juznej Amerike aj s letenkami tam a spat priemerne 600 EUR na mesiac. Mal som aj nejake mesiace, kde som minul len 300 EUR na mesiac. Cize 3-4 mesiace ta mozu vyjst asi na tolko, kolko ta stoji zivot na Slovensku, ak neminas peniaze na predrazene turisticke veci, ale minas ich rozumne. (niekedy sa turistickym veciam nevyhnes, ale nie vzdy je to nutne).

      Penzia na Slovensku je uplne na prd, takze setrit na nu a planovat je podla mna zbytocne. V prvom rade, nedava mi zmysel planovat a setrit peniaze dnes, na tolke roky dopredu. Radsej si ich uzijem dnes, zajtra tu uz nemusim byt. A v druhom rade, ta penzia je nieco okolo 200-300 EUR, co fakt nestoji za to. Slovensko sa o pracujucich ludi nestara. Takze myslim, ze tych niekolko dni, ktore stravis mimo ti tolko nepokazia – dostanes malo, alebo trochu menej ako malo, ale furt malo. Samozrejme, generalizujem, neviem tvoju osobnu situaciu.

      Co sa tyka zdravotneho poistenia, tak to sa da zrusit ak ides prec zo Slovenska najmenej na 6 mesiacov. Ak ides na menej, tak si to musis platit, inac sa to neda. Ale myslim, ze potom mozes za nejakych dodatocnych 30 EUR kupit celosvetove pripoistenie, co ti usetri oproti komercnemu (ktore potrebujes na zrusenie ZP ak ides na viac ako 6 mesiacov).

      Nie je to vina tych uradnikov, oni len robia to, za co im platia. Je to vina celku – ludi, ktori maju moc menit zakony (ale robia to zle), ktorych sme si nakoniec zvolili sami (teda vacsina z nas). Ti uradnici su len babky, ktore nemaju na vyber…

      maj sa,
      Lukas

  • Miroslav Lopatnik

    Velmi sa mi paci tento clanok aj s foto,oslovil ma a zaroven hladam spolocnika na cestu do Ecuadoru vo februari 2014.Zial u mna je to mozne iba na 2 az tri tyzdne. Mam nad 50 rokov ,ale stale vysoko sportovo aktívny,takze by som mal zvladnut klimu,ktora sa tu opisuje.

    • admin

      Nazdar Miro,

      som rad, ze clanok pomohol a paci sa :). Nic neboj, klima v Ecuadore je skvela – niekde horuco, niekde kosa, zalezi od nadmorskej vysky, ale nic nezvladnutelne.

      Nech sa ti vylet vydari!
      Lukas